Groenen winnen Franse gemeenteraadsverkiezingen, Franse premier kan sjerp behouden

In Frankrijk hebben Les Verts en andere linkse politieke partijen de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, kon haar sjerp behouden, net zoals premier Edouard Philippe in havenstad Le Havre.

Het ging om de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, volgend op de eerste die net voor de lockdown in Frankrijk gehouden werd. In beide gevallen was de opkomst bijzonder laag. Zondag in de late namiddag lag die op ongeveer 35 procent, terwijl in Polen 48 procent van de inwoners afzakte naar de stembus voor de presidentverkiezingen, die ook op zondag gehouden werden.

De verkiezingen zijn overwegend uitgedraaid op een groene golf. De ecologisten halen grote steden zoals Lyon, Straatsburg, Besançon en Marseille binnen. In Parijs mag de socialistische burgemeester Anne Hidalgo de sjerp de komende jaren blijven omgorden. Een andere prominente kandidaat van PS, Martine Aubry, houdt heel erg nipt stand als burgemeester van Rijsel (Lille).

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo. – EPA

Regeringsherschikking

Ondanks de sterke resultaten van links kunnen de rechtse Les Républicains uitpakken met winsten in Toulouse en enkele middelgrote steden. In Perpignan is het Rassemblement National van Marine Le Pen het grootste. Het is de eerste keer dat een Franse stad met meer dan 100.000 inwoners in handen valt van een uiterst rechtse partij. ‘Er is een echte klik gemaakt, want we zullen ook aantonen dat we in staat zijn om grote gemeenschappen te beheren’, verklaarde Le Pen op de openbare omroep.

Tot slot is er weinig nieuws te melden voor La République En Marche (LRM). De partij van de Franse president Emmanuel Macron kon geen enkele grote stad binnenhalen, al slaagde premier Edouard Philippe er als onafhankelijke in om burgemeester te blijven van Le Havre. De verwachting is dat hij vertrekt naar de Normandische havenstad, zodat Macron zijn regering kan herschikken. Door de coronacrisis werd Philippe populairder dan de Franse president, die zijn ambtsperiode daarom nieuw leven wil inblazen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20