Macau ziet moeilijkheden Hongkong als een kans om zijn economie te verbreden

De Chinese enclave Macau wil in juni van dit jaar het technologie-evenement Beyond organiseren. Het initiatief vormt een onderdeel van een strategie van de enclave om zijn economie, die tot nu toe grotendeels op inkomsten uit de gokindustrie steunt, te diversifiëren. Met het evenement hoopt Macau, een territorium met ruim 600.000 inwoners, zich bovendien te manifesteren als een alternatieve toegangspoort tot China.

Voor de uitbraak van de coronacrisis kwam meer dan 80 procent van de belastinginkomsten van Macau uit de gokindustrie. Maar in november lagen die inkomsten 80,5 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Hieruit bleek duidelijk het gevaar van een eenzijdig opgebouwde economische structuur van Macau.

‘De technologiesector kan daarvoor een belangrijke hefboom zijn,’ zegt Jason Ho, promotor van Beyond en zoon van Ho Iat-Seng, de chief executive van Macau. ‘Hoewel Macau de technische ervaring van nabijgelegen steden als Shenzhen of Hongkong mist, zal het evenement de autoriteiten helpen om te begrijpen welke sectoren hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen.’

Innoverend

‘Beyond is enigszins gemodelleerd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas,’ erkent Jason Ho. ‘Maar in tegenstelling tot de show in Las Vegas, zal Beyond niet alleen gericht zijn op elektronica voor consumenten en bedrijven. Er zullen tevens toepassingen voor de overheidssector aan bod komen.’

‘Er zal onder meer aandacht worden besteed aan sociale en ecologische technologieën, biowetenschappen en innovatieve activiteiten rond 5G-platformen, intelligente steden en transport.’ 

‘Macau beschikt bovendien over een bijzonder goede infrastructuur,’ betoogt Ho nog. ‘Het aanbod aan entertainment en hotels creëert een bijzonder geschikt kader voor de organisatie van een evenement. Een initiatief zoals Beyond kan bovendien het potentieel van Macau als alternatief voor Hong Kong als toegangspoort tot China tonen.’

‘Door de striktere wetgeving is Hongkong voor vele technologiebedrijven veel complexer geworden. Er rijzen bij vele ondernemingen vragen over gegevensbeveiliging. Beyond wil echter een neutraal platform vormen waar geïnteresseerden elkaar rond technologie kunnen ontmoeten, zonder een politieke achtergrond.’

Door geopolitieke spanningen is onder meer het technologiecongres Rise, dat vorig jaar in Hongkong werd georganiseerd, dit jaar naar Kuala Lumpur verplaatst. Ho hoopt dat Macau uiteindelijk de vergelijking met Singapore zou kunnen doorstaan.

Hij voegt eraan toe dat de autoriteiten in Macau werken aan een beleid dat buitenlandse bedrijven op een vriendelijke manier kan aantrekken. Ho laat daarbij verstaan te hopen dat Macau uiteindelijk niet met dezelfde problemen als Hongkong zal worden geconfronteerd.

Beyond is gepland voor juni dit jaar, maar indien de coronapandemie voor problemen zou blijven zorgen, zou een verhuis naar oktober kunnen worden overwogen.

Dieptepunt

Macau heeft tijdens de eerste elf maanden van dit jaar 6,58 miljard dollar inkomsten uit gokactiviteiten gehaald. Dat betekende een daling met 80,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tussen maart en augustus was er zelfs sprake van een inkrimping met 90 procent.

Juni betekende met een achteruitgang van 97 procent tot 89,7 miljoen dollar een absolute uitschieter. Daarmee lieten de inkomsten uit de gokindustrie van Macau een absoluut dieptepunt optekenen.

In Macau zijn 41 casino’s actief. In februari dienden de uitbaters gedurende twee weken te sluiten. Nadien gingen de deuren, gekoppeld aan een verplicht gezichtsmasker en social distancing, opnieuw open. Onder meer reisbeperkingen verhinderen echter dat de sector zich snel kon herstellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20