“Bring the money back.” Met die slogan roept supporter Geert Moerman, de topman van werkgeverskoepel Voka Oost-Vlaanderen, de voormalige aandeelhouders van KAA Gent op om hun opbrengsten uit de verkoop aan de nieuwe sterke man Sam Baro terug te storten aan de club.
De essentie: Verscheidene bestuurders van KAA Gent, waaronder ex-voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie, kregen destijds gratis aandelen van de overkoepelende cvba. Er werd verzekerd werd dat die aandelen louter symbolisch en onverkoopbaar waren. Toch konden de bezitters die “Monopoly aandelen” uiteindelijk verzilveren bij de verkoop aan Sam Baro in juli van vorig jaar. Nu blauw-wit de financieel belangrijke Champions’ Play-offs is misgelopen, komt het ongenoegen daarover weer naar boven.
👉 Letterlijk: “Mijn oproep aan de aandeelhouders die gecasht hebben wat ze beloofd hadden nooit te cashen: geef het geld terug aan de club. Maak er een fonds van om spelers te kopen, om de jeugdwerking te bekostigen, maar geef het geld terug. Zorg voor de toekomst van de club, nu ze in de touwen hangt. En ook omdat eerlijk gewoon eerlijk is”, schrijft Moerman in een opiniebijdrage op LinkedIn.
Wat voorafging: Ondernemer Sam Baro nam in juli KAA Gent over in een dubbele beweging: hij pompte 21 miljoen euro vers geld in de club, die tot een nv omgevormd werd, en maakte ook 7,75 miljoen euro vrij om de aandeelhouders van de oude cvba boven KAA Gent uit te kopen.
‘Waardeloze’ aandelen toch niet zo waardeloos
De cijfers: Die cvba, die in 2016 opgericht werd om de club verankeren, telde 10.000 aandelen, waarvan 5.500 aandelen van de hoogste rang, de zogeheten A1-aandelen, 3.000 A2-aandelen en daarnaast nog A3-aandelen en P-aandelen (personeelsaandelen). De aandeelhouders kregen hun pakket destijds gratis.
- Bij de overname door Sam Baro werd afgesproken dat een A1-aandeel 1.000 euro waard was en een A2-aandeel 650 euro. De overige aandelen zijn beduidend minder waard.
- De A1-aandelen zaten bij vijf toplui van KAA Gent, de overige bestuurders kregen aandelen van categorie A2.
- De grootste sommen gingen naar het jarenlange topduo:
- Ivan De Witte (toenmalig voorzitter, 2.500 A1-aandelen): 2,5 miljoen euro
- Michel Louwagie (manager, 1.500 A1-aandelen): 1,5 miljoen euro
De bottom line: Dat er nog teruggekomen wordt op de voorwaarden van de verkoop – die eerder ook tot debatten leidden op de Gentse gemeenteraad – lijkt zeer onwaarschijnlijk. Maar de oproep van de Oost-Vlaamse Voka-baas leidt er wel toe dat de top van het lokale zakenleven nu weer discussieert over de vraag of de hele constructie wel ethisch was.