De afgelopen dagen verspreidt het Russische ministerie van Defensie beelden van raketten die in een raketsilo worden geplaatst. Deze zijn in staat om kernkoppen te vervoeren, en vormen een dreiging voor het Westen.
Maakt Rusland zijn kernwapens klaar om binnenkort in te zetten?

Waarom is dit belangrijk?
Rusland dreigt al langer met de inzet van kernwapens in het conflict in Oekraïne. Het Westen is er tot nu toe echter altijd van overtuigd dat het zover niet komt. Jeremy Fleming, het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, gaf in oktober nog mee dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland eerstdaags kernwapens inzet. Al lijkt de kans bestaande dat die situatie vandaag wel gewijzigd is.In het nieuws: Het lijkt erop dat Rusland zijn raketsilo’s klaarmaakt voor gebruik.
- Woensdag deelde het Russische ministerie voor Defensie beelden van een Yars-raket die in een raketsilo wordt geplaatst in het militair complex van Kozelsk, in de regio Kaluga, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Moskou.
- Donderdag werd een tweede Yars-raket in een silo in het complex geplaatst. Eenzelfde soort raket werd eind oktober gebruikt bij de jaarlijkste Grom-rakettesten, die werden bijgewoond door de Russische dictator Vladimir Poetin. Bij die test werd de raket afgeschoten, als was het richting een westers doel.
- De Russische generaal Alexei Sokolov verklaarde dat de verplaatsing van de raketten dienen als afschrikking van het Westen. “Het belang van deze missie, is dat volgens de planning de volgende operationeel wordt gemaakt”, verklaarde hij. Ook kolonel Igor Korotsjenko, de hoofdredacteur van het magazine van het Russische leger, gaf dit aan.
Much ado about nothing? Een kleine kanttekening bij de raketverplaatsingen.
- Op 17 december vindt in Rusland “De dag van de Strategische Rakettroepen” plaats. De kans is groot dat Rusland daarvoor wil uitpakken met geïnstalleerde raketten, militaire complexen die volledig in orde staan en het liefst van al een heuse rakettest.
- Tegelijk dienen de raketten wel ook als afschrikking. Dat verklaarde ook de Russische gepensioneerde luitenant-generaal Andrej Goeroelev, die te gast was op de Russische staatsomroep. “Je moet niet als eerste Washington DC raken; dat ligt te ver. Londen ligt vlakbij… En Londen is dé plek waar alle smerigheid vandaan komt.”
- “Waarom zijn we beschaamd om te zeggen dat we Londen moeten raken? Ik zeg niet dat we iedereen moeten vernietigen. We moeten cruciale faciliteiten, zoals controlecentra, militaire basissen en luchtmachtbasissen vernielen”, ging de militaire analist verder.
De raket zelf: Hoe gevaarlijk is zo’n Yars-raket nu?
- De RS-24 Yars werd in de jaren 2000 ontwikkeld, als opvolger van de Topol-MR-raket. De eerste test met een Yars-raket vond plaats in 2007, op de kosmodroom van Plesetsk.
- De Yars is een intercontinentale ballistische raket: ze kan doelen treffen op wel 12.000 kilometer afstand en bij de vlucht koerst de raket aan een maximumsnelheid van Mach 20 (20 keer de snelheid van het geluid, of ruim 24.000 kilometer per uur). De raket wordt bijna verticaal afgeschoten, waarbij ze in een sub-orbitale baan worden gebracht. Na zijn vrije vlucht, keert de Yars terug in de atmosfeer, waar ze in de lucht tot vier kernkoppen kunnen loslaten, die vervolgens elk richting een doel koersen.
- De raket weegt 49 ton en kan in totaal 500 kiloton aan munitie dragen. Ze vormt dus, als Rusland echt beslist om kernwapens in te zetten, een serieuze dreiging voor de Westerse machten.
(evb)