Luxemburgse premier Xavier Bettel haalt uit naar België wegens oranje ‘stigma’

De Luxemburgse premier Xavier Bettel is niet gediend met de oranje kleurcode, en het bijhorende negatieve reisadvies, die de FOD Buitenlandse zaken zijn land opplakt.

Een goede buur is een goede vriend. En dat kan je Bettel wel noemen: de flamboyante liberaal is goede maatjes met onder meer Alexander De Croo (Open Vld) en zeker met Charles Michel (MR). Maar met Sophie Wilmès (MR) loopt het precies minder lekker.

Immers, de premier en haar regering hebben het lumineuze idee gehad een kleurcode in te voeren voor de rest van Europa, om te reizen. En daarbij veranderen regio’s nog al eens van kleurcode, maar vooral, daarbij worden ook landen wel degelijk geviseerd. Dat leverde al boze telefoons op uit Portugal en Zweden, maar nu spreekt de Luxemburgse premier ook openlijk.

In Le Soir haalt hij uit: ‘Ik begrijp België niet’, zo zegt hij. Luxemburg kreeg immers code ‘oranje’ en Bettel voelt z’n land ‘gestigmatiseerd’. ‘We vallen terug op nationalistische reflexen. En daarbij worden wij als land gestraft, omdat we transparant zijn geweest?

Luxemburg test gemiddeld veel meer mensen dan België, maar op die testen komen wel veel minder ‘besmette’ gevallen terug. Alleen, daardoor sporen ze ook meer gevallen op, en lijkt het alsof ze een ‘gevaarlijke zone’ zijn. Dat die logische strategie, van testen op grote schaal, nu in hun gezicht terugkeert, gaat er maar moeilijk in.

Overigens kan de vraag gesteld worden, met de fors stijgende cijfers, of België straks aan de reizende Belgen niet het advies zal moeten geven best even weg te blijven, als België zichzelf ‘oranje’ inkleurt?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20