Lufthansa en piloten raken het eens over besparingsplan

Lufthansa heeft een akkoord met de piloten op zak om de kosten op de korte termijn drastisch omlaag te halen. Dat maakt de noodlijdende Duitse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

De deal volgt op het steunpakket van de Duitse regering en geldt voor de piloten bij Lufthansa, Lufthansa Cargo, Lufthansa Aviation Training en een deel van de piloten bij de lagekostenmaatschappij en dochterbedrijf Germanwings. Fundamentele kwesties over loonbesparingen zullen op een later moment besproken worden.

Alle piloten die momenteel een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid, zullen nog een stukje minder verdienen. Lufthansa kiest er namelijk voor om de tegemoetkoming voor die piloten te verlagen. Ook worden compensaties aangepast en pensioenvoordelen ingeperkt.

Geen akkoord met grondpersoneel

Als ‘wederdienst’ zal Lufthansa pas ten vroegste in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw mensen kunnen ontslaan vanwege operationele problemen. Om zich door de coronacrisis te slaan, schiet de Duitse overheid ter hulp met een steunpakket van 9 miljard euro. Ondanks protest van een belangrijke aandeelhouder, raakte het steunpakket eind juni met 98 procent van de stemmen goedgekeurd.

Afgelopen zaterdag sloot de luchtvaartmaatschappij al een akkoord met het cabinepersoneel. De circa 22.000 cabinepersoneelsleden zullen de komende tijd geen loonsverhogingen krijgen, meer deeltijds werken en extra legale toeslagen mislopen. In ruil zullen alle banen behouden blijven tot midden 2024. De onderhandelingen met het grondpersoneel zijn overigens afgebroken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20