Cabinepersoneel Lufthansa aanvaardt besparingsplan van directie

Lufthansa heeft een akkoord over kostenbesparingen afgesloten met een eerste personeelsgroep. Het cabinepersoneel heeft met een meerderheid van 87,9 procent de collectieve arbeidsovereenkomst goedgekeurd.

Zonder het akkoord zouden 2.600 banen van airhostessen en stewards bij Lufthansa verdwijnen. De circa 22.000 cabinepersoneelsleden zullen nu geen loonsverhogingen krijgen, meer deeltijds werken en extra legale toeslagen mislopen.

Volgens vakbond UFO zullen alle banen behouden blijven tot midden 2024. Belangrijke details van het plan moeten nog gefinaliseerd worden, aldus Nicoley Baubies, algemeen directeur van UFO. Met de piloten is er echter nog geen akkoord en Lufthansa brak de onderhandelingen met het grondpersoneel zelfs af.

Twee weken opzeg

UFO heeft overigens toestemming van haar leden om syndicale acties te voeren indien dat nodig mocht blijken. Lufthansa kan anderzijds het akkoord beëindigen met een opzeg van twee weken, indien de economische omstandigheden dramatisch verslechteren.

De grootste Europese luchtvaartgroep, waarvan de Duitse staat de belangrijkste aandeelhouder is geworden om de bakens te keren, voorziet 22.000 banen te schrappen, waarvan 11.000 in Duitsland. Op middellange termijn verwacht Lufthansagroep haar vloot met honderd toestellen te zien krimpen.

Achtduizend personeelsleden hebben de groep al verlaten en 75.000 werknemers waren in juni deeltijds werkloos, op een ogenblik dat de luchtvaart langzaam begon te hernemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20