Luchtvaartmaatschappij Emirates tweede jaar op rij verlieslatend

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai leed het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een verlies van 1,1 miljard dollar. Dit betekent echter wel een sterke verbetering ten opzichte van het verlies van 5,5 miljard dollar het jaar voordien. De vraag naar internationale reizen werd gestimuleerd door een wereldwijde versoepeling van de maatregelen die waren genomen om de verspreiding van het virus Covid-19 dienden te bestrijden.

De luchtvaartmaatschappij, die uitsluitend internationale diensten aanbiedt, rapporteerde verder een omzetstijging van 91 procent tot 16,1 miljard dollar. Het aantal passagiers liet een verdrievoudiging tot 19,6 miljoen mensen optekenen.

Versnelling herstel

“Het herstel van de activiteit kende vooral tijdens de tweede helft van het jaar een versnelling”, beklemtoonde Ahmed bin Saeed Al Maktoum, topman van Emirates, in een commentaar op de cijfers. De maatschappij, in handen van staat, meldde ook nog een bezettingsgraad van 58,6 procent, tegenover 44,3 procent het jaar voordien.

Emirates had eind vorig boekjaar meer dan honderdveertig bestemmingen in zijn aanbod. Bij het begin van dat boekjaar was er sprake van honderdtwintig bestemmingen.

Emirates heeft nu voor het tweede jaar op rij een verlies moeten registreren. In de geschiedenis van de maatschappij, die bijna veertig jaar geleden werd opgericht, diende in totaal slechts vier keer een negatief resultaat te moeten worden gemeld.

Dit jaar zal Emirates volgens topman Al Maktoum echter opnieuw winstgevend worden. Dat geldt volgens hem ook voor de Emirates Group, het moederbedrijf van de maatschappij. Hij waarschuwde wel dat het concern de impact van de hoge brandstofprijzen en inflatie nauwlettend in het oog zou houden.

Steun

Al Maktoum zei ook nog te hopen dat de luchtvaartmaatschappij na dit boekjaar in staat zou zijn om aan de overheid de steun van 15 miljard dirham (4,1 miljard dollar) terug te betalen die Emirates had ontvangen om de impact van de coronapandemie op te vangen.

Adel Al Redha, operationeel directeur van de Emirates, waarschuwde eerder al dat de huidige olieprijzen voor de luchtvaartmaatschappijen niet houdbaar is. Hij beklemtoonde dat de tarieven zouden moeten stijgen, hoewel de maatschappijen volgens hem ook een aantal kosten zelf zouden moeten dragen om het herstel van de reissector niet te laten stilvallen.

Emirates Group rapporteerde over het voorbije jaar een verlies van 1 miljard dollar. De omzet steeg met 86 procent tot 18,1 miljard dollar. Dochterbedrijf Dnata, aanbieder van reisdiensten en luchthavenservices, maakte een winst van 30 miljoen dollar.

Meer