‘Luchtvaart verliest dit jaar 84 miljard dollar’

De luchtvaart is stevig geraakt door het coronavirus. De sectororganisatie IATA gaat uit van een verlies van 84 miljard dollar (74 miljard euro) voor dit jaar.

Het moet niet meer gezegd, de coronacrisis was een ramp voor de wereldwijde luchtvaart. Doordat alle landen hun grenzen gesloten hielden, was er geen werk meer voor vliegtuigmaatschappijen en kwamen er dus ook geen inkomsten binnen.

Dat is te zien in de resultaten. Het verlies loopt ondertussen al op tot 314 miljard dollar. Voor het hele jaar schat IATA dat verlies op 84 miljard. De organisatie ziet de inkomsten dus nog wel verbeteren als corona achter de rug is, maar winst zal er zeker niet gemaakt worden. Ook de omzet daalt met bijna de helft tot 419 miljard dollar.

Meer verlies, maar ook meer omzet

Nog verder in de toekomst, in 2021, verwacht IATA dat de concurrentie nog veel steviger gaat worden dan nu, waardoor maatschappijen hun prijzen moeten verlagen, maar tegelijk weer moeten zien recht te krabbelen van deze crisis. Dat zou uiteindelijk leiden tot een verlies van 100 miljard dollar, klinkt het.

Maar, die inspanningen zullen er wel toe leiden dat meer mensen weer willen vliegen, zegt IATA-directeur Alexandre de Juniac, waardoor de omzet in 2021 opnieuw zal stijgen tot 600 miljard dollar. Het aantal passagiers stijgt tot 3,4 miljard in 2021, wat wel nog steeds 25 procent onder het niveau van 2019 is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20