London Metal Exchange verbiedt opslag van sommige Russische metalen in het VK, nikkel ontspringt opnieuw de dans

Uit vrees voor prijsstoringen als een gevolg van hoge invoerheffingen, verbiedt de London Metal Exchange de opslag van bepaalde Russische metalen in haar Britse loodsen. De internationale handel in zulke metalen is echter niet verboden. Nikkel ontsnapt nog steeds aan sancties, ook al is Rusland een belangrijke speler voor de handel van het metaal.

De Londense beurs voor metalen (London Metal Exchange, LME) is het voornaamste platform om metalen te verhandelen. Op deze markt worden contracten gesloten en prijzen vastgesteld. Een besluit van die beurs heeft dan ook ongetwijfeld een grote impact op de wereldmarkten.

Internationale sancties

Rusland is een enorme uitvoerder van metalen, de talloze mijnen vormen een bron van rijkdom voor het land. De Europese sancties moet de Russische economie treffen waar het pijn doet, en dus worden de bedrijven die de metalen exporteren en de oligarchen die de bedrijven bezitten in het vizier genomen.

Sinds 15 maart worden in het VK op Russisch en Wit-Russisch koper, primair aluminium, aluminiumlegeringen en lood een extra invoerheffing gelast van 35 procent. De belasting heeft dus als doel om de aankopen van Russische metalen te ontmoedigen. De LME vreest dat die belasting de handelsprijs van het metaal zal doen afwijken van de reële prijs van het metaal, zo luidt het in een verklaring van de Londense beurs. Om zo’n onevenwicht en de gevolgen daarvan voor de markt te voorkomen, verbiedt de beurs de opslag in haar erkende depots in het VK (dat zijn er twee, één in Hull en één in Liverpool).

In de praktijk betekent dit dat de metalen niet langer in het VK kunnen worden verhandeld en dat Britse kopers er hun handen niet meer op kunnen leggen. Maar de handel is nochtans niet verboden: de LME heeft wereldwijd in totaal 600 loodsen met een vergunning. Daarom klinkt er een voorstel om de handel in Russische metalen volledig te verbieden, maar de instelling zal niet verder gaan dan de sancties die door de Britse regering zijn uitgevaardigd, meldt Reuters.

Russische en Wit-Russische metalen die Rusland vóór 25 maart hebben verlaten, komen niet in aanmerking voor de sanctie. Maar momenteel liggen er zo geen metalen in de Britse depots.

Niet alle metalen worden geviseerd, en daar is een reden voor

Rusland voert echter nog metalen uit die niet in het vizier van de internationale sancties komen. Zo ontspringt nikkel sinds het begin van de oorlog de dans van de sancties. Daar is een belangrijke reden voor: Rusland is de belangrijkste leverancier van nikkel, dat vooral in accu’s voor elektrische auto’s wordt gebruikt. Palladium wordt ook hoofdzakelijk in Rusland geproduceerd, en geniet daarom ook een vrijstelling van de sancties. De grote baas achter deze twee metalen, Vladimir Potanin, die nochtans dicht bij Poetin staat, hoeft zich ook geen zorgen maken om de sancties.

Maar het bedrijf van Potanin, Norilsk Nickel (of Nornickel), exporteert wel koper. Daardoor wordt Nornickel dus toch rechtstreeks getroffen door het opslagverbod en de hoge douanerechten. Andere ondernemingen die door de maatregel zijn Rusal en Uralelektromed.

(lp)

Meer