Chaos op metalenmarkt houdt aan: prijs nikkel daalt met 8 procent en raakt handelslimiet

Op de Londense metaalbeurs daalde de prijs van nikkel vanochtend met 8 procent: het contract raakte daarmee zijn nieuwe handelslimiet. De prijs bereikte 41.945 dollar per metrische ton bij de opening voor de handel, volgens gegevens van datasite Refinitiv. Bij een historische beurs-aberratie rondde de prijs vorige week voor het eerst de kaap van 100.000 dollar per ton.

Waarom is dit belangrijk?

Nikkel wordt gebruikt als grondstof bij de accu's die elektrische voertuigen aandrijven. Tesla-CEO Elon Musk heeft gezegd dat nikkel het metaal is waar hij zich de meeste zorgen over maakt. Een grote producent van hoogwaardig nikkel is namelijk Rusland. Handelaren zijn bezorgd dat de aanvoer kan worden verstoord door westerse sancties tegen Moskou.

De handel in nikkel verloopt al enkele dagen chaotisch.

Op woensdag probeerde de London Metal Exchange (LME) de handel te hervatten na een zeldzame sluiting. Maar een technische storing bracht de beurs ertoe om de markt opnieuw tijdelijk stil te leggen, voordat de handel om twee uur in de namiddag Londense tijd werd heropend. Dat schrijft de zakensite CNBC.

De LME stelde woensdag een handelslimiet van 5 procent in, die voor donderdag werd verruimd tot 8 procent. Een “systeemfout” op woensdag maakte het mogelijk dat een klein aantal transacties doorgang vonden onder de nieuw opgelegde dagelijkse prijslimiet.

Dramatische episode

De verknoeide herstart van woensdag volgt op een van de meest dramatische episodes in de 145-jarige geschiedenis van de LME. Op 8 maart kwamen verschillende kleinere LME-leden dicht bij een faillissement nadat de prijs van nikkel in twee dagen 250 procent was gestegen.

De scherpe stijging werd grotendeels veroorzaakt door Xiang “Big Shot” Guangda, de tycoon achter Tsingshan Holding, de grootste Chinese groep in roestvrij staal. De belegger had moeite om te voldoen aan de vraag naar extra geld, door een enorme shortpositie die hij had genomen die averechts uitpakte.

De LME, die de wereldwijde referentieprijzen voor industriële metalen vaststelt, schortte de handel op na de prijsstijging. De beurs annuleerde zo verschillende handelsuren, wat een woedende reactie van hedgefondsen en elektronische handelaren teweegbracht.

De beurs besloot de handel te hervatten – met prijslimieten – nadat Xiang een overeenkomst had bereikt met zijn bankpartners om verdere margestortingen te vermijden. Tsingshan heeft gezegd dat het zijn shortpositie op een “eerlijke en ordelijke manier zal afbouwen naarmate de abnormale marktomstandigheden afnemen”.

Disfunctioneel

Er lijken echter diepe wonden geslagen: “De omvang van de verkooporders is illustratief voor de stemming in de markt – longs willen gewoon weg uit een markt die disfunctioneel is geworden en waarschijnlijk disfunctioneel zal blijven”, wierp Alastair Munro van makelaarskantoor Marex op in een rapport dat werd opgepikt door de Financial Times.

Matthew Chamberlain, CEO van de LME, vertelde woensdag aan CNBC voor de opening van de beurs dat hij “zich absoluut bewust was van de impact die dit heeft gehad op zo veel mensen en we moeten ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt.”

Chamberlain opperde dat de LME “bewust prioriteit had gegeven aan stabiliteit” door een relatief smal bereik van dagelijkse handelslimieten vast te stellen. Hij zei echter ook dat deze binnenkort kunnen worden verruimd als de beurs een “ordelijker markt” zou waarnemen.

(evb)

Meer