Londens vastgoed minder in trek bij buitenlandse vermogens

De vastgoedmarkt van Londen maakt zich op voor een cruciaal jaar, na een lange periode van turbulentie die een rem zette op de stroom buitenlandse financiële middelen die ooit naar de hoofdstad vloeide. Dat hebben analisten van Bloomberg Intelligence gezegd.

Waarom is dit belangrijk?

Dit jaar investeerden buitenlandse vermogens een bedrag van in totaal 12,4 miljard pond (14 miljard euro) in Londens vastgoed. Dat blijkt uit cijfers dat de financiële groep MSCI Inc. Dat is een grote daling tegenover het bedrag van 30,5 miljard aan buitenlandse transacties dat zeven jaar geleden, net voor de dubbele terugslag van de brexit en de coronapandemie, werd gemeld.

Grote onzekerheid: De waardering van het vastgoed in Londen wordt met grote onzekerheid geconfronteerd. Dat is het gevolg van de stijgende rentes en de naweeën van de politieke chaos die in september door de Britse begroting ontstond.

Minder internationale kopers: Buitenlandse kopers vertegenwoordigden volgens MSCI dit jaar 57 procent van de vastgoedinvesteringen in de Britse hoofdstad, tegenover 65 procent zeven jaar geleden.

  • “De liquiditeit van de markt wordt momenteel ernstig aangetast door de aanwezigheid van een grote kloof tussen de vraag van de verkopers en het bod van de kopers”, beklemtoonde Sue Munden, analist bij Bloomberg Intelligence.
  • “Dit wordt veroorzaakt door de onzekerheid die is gegroeid over de impact die de stijging van de rente op de waarde van onroerend goed zou kunnen hebben.”
  • “De transactievolumes zouden op een zwak niveau kunnen blijven tot de inflatie onder controle is en de rentevoeten zich stabiliseren.”

Maar blijvende aantrekkingskracht:

  • De beslissing van het Verenigd Koninkrijk om zijn lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen, leidde een deel van de buitenlandse investeringen naar Parijs af, maar nadien verschoof de aandacht opnieuw naar Londen.
  • Die heropstoot werd echter snel weer tenietgedaan door de inval van Rusland in Oekraïne eerder dit jaar, voert Munden aan.
  • “Toch zou de aantrekkingskracht van Londen als bestemming voor wereldwijde investeerders en het zwakkere pond de overzeese investeringen volgend jaar op peil moeten houden. Het percentage internationale kopers op de Londense vastgoedmarkt zou, vooral onder invloed van het zwakke pond, boven de grens van 50 procent kunnen blijven”, geeft Munden aan.
  • “Londen kan op lange termijn op een groot vertrouwen rekenen. Daardoor zal de stad ook internationaal een geprefereerde investeringsmarkt blijven.”

Minder interesse vanuit China: De stevige greep die China ooit op de Londense vastgoedmarkt wordt volgens de analisten echter losser dan de impact van de meeste andere landen.

  • “De strenge kapitaalcontroles en de afkoeling van de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk hebben de geldstroom uit de Aziatische natie afgeremd”, voeren ze aan. 
  • China vertegenwoordigde dit jaar minder dan 1,5 procent van alle grensoverschrijdende investeringen in Londens vastgoed, of ongeveer 185 miljoen pond.
  • Dat is een scherpe daling ten opzichte van het aandeel van 11 procent dat het Aziatische land negen jaar geleden werd toegewezen, en waarbij een bedrag van ongeveer 2,2 miljard pond werd opgetekend. Toenmalig Brits premier David Cameron en Boris Johnson, destijds burgemeester van Londen, deden heel wat inspanningen om Chinese beleggers aan te trekken.
  • “Het veranderende sentiment ten aanzien van China kan ook een negatieve impact hebben op de investeringen,” werpen de analisten op.
  • Toch heeft volgens de analisten het Chinese binnenlandse beleid de grootste impact gehad. Het is geen toeval dat het aantal transacties drastisch daalde nadat Xi Jinping zes jaar geleden strengere kapitaalcontroles invoerde.

Amerikaanse kapitalen: Dit jaar kwam meer dan een kwart van de 12,4 miljard pond aan grensoverschrijdende vastgoedstromen naar Londen van Amerikaanse investeerders, die profiteerden van een sterke dollar.

  • Amerikaanse kopers vertegenwoordigden volgens makelaar Knight Frank tijdens de eerste helft van dit jaar 14,5 procent van alle overzeese aankopen van Londense woningen uit de hoogste prijscategorieën. Dat is hoger dan 6,2 procent in de zes maanden voordien en het hoogste percentage sinds minstens vijf jaar.
  • Ook worden meer investeerders opgemerkt uit het Midden-Oosten en het Verre Oosten, waar vooral Hongkong op de voorgrond treedt. De analisten zeggen te verwachten dat deze trends zich ook in het nieuwe jaar verder zullen doorzetten.

(evb)

Meer