Londen ziet stadsvlucht afnemen, maar toekomst vastgoedmarkt blijft onduidelijk

Dit jaar hebben inwoners van Londen ongeveer 81.200 woningen buiten de Britse hoofdstad gekocht. Daarmee lijkt Londen zijn stadsvlucht enigszins te hebben kunnen vertragen, want vorig jaar was er sprake van 100.540 aankopen op andere locaties. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedmakelaar Hamptons. Maar er wordt aan toegevoegd dat het fenomeen mogelijk van korte duur zou kunnen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de coronapandemie hebben veel inwoners van Londen ervoor gekozen uit de stad weg te trekken en zich in landelijke gebieden met grotere woningen te vestigen. Die stadsvlucht lijkt nu te vertragen, hoewel het lang niet zeker is dat deze trend zich ook volgend jaar verder zal doorzetten.

Op zoek naar ruimte: Om het risico op besmettingen met het virus COVID-19 te vermijden, hebben vele Londenaars de voorbije jaren beslist uit te wijken naar regio’s met een lagere bevolkingsdichtheid. Bovendien waren ze door de toenemende populariteit van telewerk ook niet langer verplicht om zich in de buurt van hun werklocatie te vestigen.

 • Door de groeiende vraag naar vastgoed buiten Londen zijn echter ook de immobiliënprijzen in de omliggende regio’s sterk gestegen.
 • Ondanks de zoektocht naar ruimte, kozen dit jaar slechts 26 procent van de uitwijkelingen voor een woning met minstens vier slaapkamers, tegenover 30 procent het jaar voordien. 

Afstanden

Grotere afstanden: Bovendien blijkt dat er ook op grotere afstanden van Londen moet worden gekeken om de ruimte te vinden waarop de gezinnen hopen.

 • Uitwijkelingen kozen dit jaar voor een nieuwe residentie op gemiddeld 34,0 mijl van Londen. Dat is 1,2 mijl verder dan vorig jaar.
  • Investeerders laten daarbij met een gemiddelde van 109,8 mijl de grootste afstanden optekenen.
  • Op de tweede plaats volgen gezinnen die eerder in Londen een woning in eigendom hadden, maar dat bezit nu inruilen voor vastgoed buiten de stad. Deze groep vestigt zich gemiddeld 26,6 mijl van de Britse metropool.
  • Huishoudens die de eerste keer een eigen woning kopen, blijken gemiddeld op 23,2 mijl van de stad een nieuwe thuis te hebben kunnen vinden.

Emigratie over hoogtepunt heen

Toekomst: De cijfers van het rapport suggereren volgens Aneisha Beveridge, onderzoeksleider bij Hamptons, dat de emigratie uit Londen over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn.

 • “Vorig jaar werd de vastgoedmarkt vooral gekenmerkt door kopers die meer ruimte en natuur zochten, maar dit jaar kan er van een terugkeer naar de nabijheid van de werkplek gewag worden gemaakt.” 
 • “De wijdverbreide populariteit van flexibel werken zorgt er echter voor dat er bij de Londenaars nog altijd een aanzienlijke interesse voor vastgoed buiten de stad bestaat.”
  • “Omdat de impact van de coronapandemie verder afneemt, zal die trend mogelijk volgend jaar nog verder vertragen.”
  • “Anderzijds moet ermee rekening worden gehouden dat problemen met de betaalbaarheid van het vastgoed potentiële uitwijkelingen zal dwingen om op grotere afstanden van de stad naar mogelijkheden te gaan zoeken.”
  • “Vooral gezinnen die zich voor de eerste keer voor de aankoop van een woning aanmelden, zouden bereid zijn zich op grotere afstanden van Londen te gaan vestigen.”

(lb)

Meer