Lockdown: het verfoeide L-woord duikt weer op in Europa

Nederland lijkt op weg naar een korte lockdown om de coronabesmettingen de kop in te drukken. Ook elders in Europa gaat het L-woord weer over de tongen.

Ook in het voorjaar was Europa in de ban van vormen van lockdowns. Het grote verschil met toen is dat vandaag circa twee op de drie Europeanen gevaccineerd is. Dat blijkt echter niet voldoende te zijn om het aantal coronabesmettingen binnen de perken te houden.

  • Volgens verscheidene media in Nederland is de ontslagnemende regering-Rutte het donderdagavond eens geraakt over een korte en gedeeltelijke lockdown, mogelijk drie weken. Daarbij zouden cafés en restaurants al om 19 uur moeten sluiten. Thuiswerk zou weer de norm worden en mogelijk gaan voetbalwedstrijden weer zonder publiek moeten doorgaan. Voor meer details is het wachten op een officiële mededeling door Rutte.
  • Daarnaast zou Nederland op langere termijn verstrengingen voor niet-gevaccineerden voorbereiden. Dat kan in de praktijk neerkomen op een soort lockdown voor die groep mensen. De nieuwe aanpak wordt “2G” genoemd, wat staat voor “gevaccineerd” en “genezen”. De derde categorie – “getest” – zou dan wegvallen als mogelijke optie als toegangsticket om deel te nemen aan het sociale leven.
  • Nederland staat niet alleen. Ook de regering in Oostenrijk laat uitschijnen dat het land richting de invoering van een lockdown gaat voor ongevaccineerden. “Het is duidelijk dat deze winter en Kerstmis oncomfortabel zullen zijn voor ongevaccineerde mensen”, verklaarde de nieuwe bondskanselier Alexander Schallenberg. Het zou maar een kwestie van dagen zijn voor Oostenrijk lockdownmaatregelen aankondigt voor niet-gevaccineerden.
  • In Berlijn zijn niet-gevaccineerden vanaf maandag niet langer welkom in restaurants zonder terras, cafés, bioscopen of kapperszaken. Ook de Duitse hoofdstad schakelt dus over naar een “2G-strategie”, waarbij alleen volledig gevaccineerden en van corona genezen mensen toegang krijgen tot vrijetijdsvoorzieningen en andere diensten.
  • Dat alles doet uiteraard de vraag rijzen wat België gaat doen. Het aantal patiënten op intensieve zorgen nadert de kaap van 500 en is nog ver verwijderd van de pieken van de vorige drie coronagolven. Maar de trend is onmiskenbaar stijgend en de alarmkreten uit de ziekenhuizen worden luider. Experts dringen aan op snelle verstrengingen, al wijzen ze erop dat er nog heel wat maatregelen mogelijk zijn tussen het huidige coronabeleid en een daadwerkelijke lockdown die delen van de economie lamlegt.
Coronapatiënten op Intensieve Zorgen – bron: Sciensano

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.