Liz Truss haalt uit naar Britse regering: “Als ik nog premier was, zou het beter gaan”

Liz Truss haalt uit naar Britse regering: “Als ik nog premier was, zou het beter gaan”
Liz Truss (Getty Images)

De Britse ex-premier Liz Truss beweert dat het Verenigd Koninkrijk er beter voor zou staan als zij nog altijd de leiding had. In een video verdedigt ze haar zogenoemde ‘minibudget’, de reden waarom ze moest opstappen.


Key takeaways

  • Ondanks weerstand tegen haar minibudget blijft Liz Truss haar methode van twee jaar geleden verdedigen.
  • Haar fiscale plannen zijn tegengehouden door het “economische establishment”, beweert ze.
  • Volgens Truss gaat de Britse economie erop achteruit onder huidig premier Keir Starmer.

Terugblik: De uitrol van het minibudget van Liz Truss en de negatieve reactie van de financiële markten betekende haar ontslag.

  • Truss stelde als premier al snel een fiscale hervorming voor, het minibudget. Daarbij werd onder meer de hoogste belastingschijf afgeschaft. Het plan zorgde voor paniek, waardoor de rentes omhoog schoten. Pensioenfondsen dreigden in elkaar te storten en de obligatiekoers dook naar beneden. De Britse pond raakte in vrije val.
  • De oppositie en toenmalig oppositieleider Keir Starmer drongen aan op het aftreden van Truss. Dat leek ze niet van plan, in plaats daarvan stuurde ze minister van Financiën Kwasi Kwarteng de laan uit. Die werd vervangen door Jeremy Hunt. Hunt draaide prompt bijna alle maatregelen van Truss’ minibudget terug.
  • Toen de storm niet ging liggen, werd Truss onder druk van haar eigen partij gevraagd om op te stappen. Met een behoorlijke tegenzin kondigde Truss op 20 oktober 2022 haar aftreden aan. Door een regeerperiode van amper 45 dagen werd ze de kortst zittende Britse premier ooit.

“We hadden door moeten gaan”

In het nieuws: Liz Truss grijpt de tweede verjaardag van haar minibudget aan om te zeggen dat het allemaal zo erg niet was.

  • Volgens Truss is het de schuld van “het economisch establishment” dat haar minibudget-plannen mislukten. Ze haalt aan dat de verschillende belastingverlagingen hadden moeten zorgen voor “een ommekeer van het verval van de Britse economie en de hernieuwde groei van ons land”.
  • Truss is glashelder: “Als het minibudget niet ondermijnd werd door het economisch establishment, dan waren de dingen nu anders geweest. De economie zou groeien. Mensen hadden lagere energiefacturen moeten betalen, want we hadden door kunnen gaan met fracking.”
    • Fracking is een manier om schaliegas te winnen uit de bodem, dat als brandstof kan worden gebruikt. Volgens oppositiepartij Liberal Democrats veroorzaakten de boringen aardbevingen in het graafschap Lancashire. De regering-Truss was vastbesloten om met fracking door te gaan, maar Truss kreeg op den duur zelfs haar eigen partijgenoten niet meer overtuigd.
  • In haar videoboodschap haalt ze ook aan dat de verlagingen van de belastingen ervoor hadden gezorgd dat “bedrijven wilden verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk”, “zelfstandigen hadden meer zaken gedaan” en de “economie zou dynamischer geworden zijn”.

“Dingen worden erger”

Genoteerd: Truss haalt uit naar de nieuwe regering-Starmer.

  • Ondertussen is Keir Starmer premier geworden en heeft de linkse Labour-partij de macht naar zich toegetrokken. Liz Truss, die bij de verkiezingen haar parlementszetel verloor, is misnoegd. “De dingen worden alleen maar erger onder Labour”, haalde ze aan.
  • “De enige manier om aan deze vicieuze cirkel van economisch onheil te ontsnappen, is door aanbodeconomie, fatsoenlijk monetair beleid en het verlagen van de belastingen”, aldus Truss.
  • Naast de nieuwe regering neemt Truss ook regelmatig de Bank of England (BoE) op de hak. Volgens de ex-premier heeft de Britse centrale bank haar niet voldoende gewaarschuwd voor bepaalde gevolgen. De BoE moest tijdens de acties van Truss ingrijpen met een noodpakket van 65 miljard Britse pond, net geen 78 miljard euro, om de markten weer te kalmeren. Truss schaart het management van de BoE eveneens onder het “economisch establishment”, dat volgens haar “bevochten” moet worden om haar economische plannen ten uitvoer te brengen.
    • Narayana Kocherlakota, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve Bank of Minneapolis, had eerder ook al beweerd dat het falen van Truss de schuld was van de BoE.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.