Liz Ann Sonders: “Crypto is een cultus, geen investeerdersklasse”

Liz Ann Sonders, Chief Investment Strategist bij de Amerikaanse investeringsbank Charles Schwab, was vorige week te gast bij Scott Galloway, een Amerikaans opiniemaker en professor marketing aan de NYU, die de podcast Prof G presenteert. Beide praatten er o.a. over de aandelenmarkt in relatie tot de huidige economische cyclus van de VS, beleggers in meme-aandelen, en fiscale stimuli.

Volgens Sonders is er:

  • massaal veel geld in het systeem gepompt met de verschillende stimulusprogramma’s en dat op een moment waarop de economie grotendeels gesloten was. Het geld heeft dan een uitweg gezocht op de aandelenbeurzen en in vastgoed. 
  • Tel daarbij een geheel nieuwe groep van door sociale media aangezwengelde speculanten-investeerders die nooit een beurskrach van nabij hebben meegemaakt. Deze mensen worden aangemoedigd door de ‘gamification’ van beleggen via platforms als Robinhood en investeren hun geld liefst in meme-aandelen zoals AMC of Gamestop, cryptomunten en SPAC’s.  

Deze beide gegevens onderscheiden deze cyclus van alle andere. Wat Sonders vooral verontrust, is de zelfgenoegzaamheid en het kortetermijndenken die deze laatste groep van speculanten-investeerders kenmerkt en die een zware hypotheek legt op de toekomst. 

Sommigen halen aan dat jonge mensen nooit de mogelijkheid kregen om aandelen te kopen in een dip, zoals dat in 1999 en 2008 wel kon. Vastgoed is vandaag zo duur dat jongeren – wanneer ze niet geholpen worden door hun ouders – gewoon geen kandidaat-kopers zijn. Dat zou trouwens een van de redenen zijn waarom crypto zo populair is, omdat het jonge mensen de kans geeft snel geld te verdienen.

“Crypto is een cultus, geen investeerdersklasse”

Maar volgens Sonders is er eerder sprake van een cultus dan van een munt en is crypto nog steeds geen volwaardige investeringsklasse. Sonders noemt zichzelf een cryptoscepticus. Ze geeft toe dat er enige waarde zit in de technologie die achter de blockchain zit, maar de winsten die vandaag met crypto kunnen worden gemaakt blijven volgens haar “onrealistisch, ontberen crypto’s fundamentele waarde en blijven ze hoogst speculatief”. Crypto-investeringen zouden dan ook slechts een klein percentage van elke investeringsportefeuille mogen uitmaken.

“Beurskrach is onvermijdelijk”

Hoewel er volgens haar veel te veel geld in het systeem is gepompt, zullen we nooit weten hoe de economie er vandaag zou uitzien mocht dat niet het geval zijn geweest. Dat de Amerikaanse aandelenbeurs overgewaardeerd is, lijdt volgens Sonders geen twijfel. Dat er vroeg of laat een krach aankomt is dan ook een zekerheid. Hetzelfde geldt ook voor meme-aandelen, crypto, etc.  Wat de val van de aandelenbeurzen zal veroorzaken is koffiedik kijken, al zijn er recent al een aantal ernstige correcties geweest voor bepaalde aandelen in specifieke sectoren, eerder dan in de grote beursindexen zelf. Volgens Sonders niet meer dan een voorbode van wat ons te wachten staat.

Meer