Live Beursblog – 23 december 2022 – Business AM

22.17 – Wall Street gaat met lichte winst het verlengde beursweekend in

De Amerikaanse beurzen zijn aan de vooravond van het extra lange kerstweekeinde – de beurzen in de VS en Europa blijven ook maandag dicht – hoger gesloten:

 • De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6 procent tot 3.844,82 punten.
 • De Dow Jones index won 0,5 procent op 33.203,93 punten.
 • De Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 10.497,86 punten.

Prettige kerst!

21.33 – Het succesrecept van LVMH

Is het toeval dat ’s werelds rijkste mens, Bernard Arnault van luxegroep LVMH, uit Europa komt? Een analyse

20.39 – Meta koopt privacyschandaal af

20.22 – Bitcoin verbazend stabiel

Het zal cryptowatchers ongetwijfeld al opgevallen zijn: de koers van Bitcoin dobbert al enkele weken lusteloos rond 17.000 dollar. De huidige prijs is 16.855 dollar, of amper 0,13 procent meer dan een week geleden. Die stabiliteit in de huidige “cryptowinter” steekt schril af tegen de onvoorspelbare jojobewegingen van het voorjaar.

19.10 – Discrete frietkoning Jan Clarebout neemt sectorgenoot Mydibel over

Het West-Vlaamse familiebedrijf Clarebout Potatoes, een van de grootste producenten van diepvriesfrieten ter wereld, neemt zijn sectorgenoot Mydibel uit Moeskroen over. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van De Tijd. Ook het beursgenoteerde Lamb Weston en het Canadese McCain zouden in de running geweest zijn.

Met de overname versterkt de mediaschuwe bedrijfsleider Jan Clarebout zijn positie als “frietkoning” van Europa.

18.38 – Ook Crelan verhoogt spaarrente

Ook Crelan, inclusief AXA Bank dat overgenomen werd, verhoogt zijn rente op spaarboekjes, in navolging van verscheidene sectorgenoten. Voor de basisformule gaat de spaarrente naar 0,50 procent (0,35 procent basisrente plus 0,15 procent getrouwheidsrente. Van de grote banken hebben alleen BNP Paribas Fortis en ING België nog geen verhoging aangekondigd.

17.47 – Brusselse beurs sluit dag lusteloos af

De Brusselse beurs is min of meer vlak gesloten: de Bel20 won 0,1 procent tot 3.725 punten.

 • De meeste aandelen in de hoofdindex sloten in het groen, waarbij de roestvrijstaalspecialist Aperam 2 procent won, gevolgd door VGP. Onderaan de tabel stond Argen-X, dat 1,1 procent daalde.
 • Binnen de Bel Mid viel Kinepolis op, dat 2,9 procent won, en Telenet, dat 3,1 procent steeg. Lotus Bakeries gaf 1,9 procent op, na een adviesverlaging door Degroof Petercam.
 • Van de kleinste aandelen in de BelSmall steeg Quest for Growth met 2,8 procent, terwijl Nyxoah 2,6 procent inleverde.

17.35 – Koersval Tesla: belofte Musk brengt geen soelaas

De belofte van Tesla-CEO Elon Musk om de komende twee jaar geen aandelen meer te verkopen (post van 11.37) leidt niet tot een stijging van de beurskoers. Het aandeel staat momenteel met 1,4 procent verlies op de tabellen, tot circa 124 dollar. Begin dit jaar was dat 400 dollar.

16.58 – “Michael Bloomberg aast op Wall Street Journal of Washington Post”

Michael Bloomberg, stichter van het gelijknamige persagentschap en ex-burgemeester van New York, is geïnteresseerd om ofwel de Wall Street Journal en moederbedrijf Dow Jones over te nemen, ofwel The Washington Post. Dat ving het nieuwsmedium Axios op.

De Wall Street Journal is in handen van mediamagnaat Rupert Murdoch, The Washington Post is eigendom van Amazon-stichter Jeff Bezos. Mocht een van de twee mediamerken op de markt komen, dan is de 80-jarige Bloomberg kandidaat voor een “vriendelijke overname”.

Michael Bloomberg – foto Bryan van der Beek/Bloomberg via Getty Images

16.29 – Belgisch ondernemersvertrouwen veert op

Het ondernemersvertrouwen in ons land veert op in december, meldt de Nationale Bank. “Na de opeenvolgende dalingen sinds mei van dit jaar, heeft de conjunctuurbarometer zich in december enigszins hersteld”, klinkt het. “Het ondernemingsklimaat verbeterde aanzienlijk in de handel en, in mindere mate, in de andere sectoren.”

Evolutie ondernemersvertrouwen – NBB

15.45 – Wall Street opent lager

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen gaan 0,4 tot 0,8 procent lager bij de opening van de handel. De futures gaven nochtans uitzicht op stijgende koersen, maar het pessimisme nam meteen weer de overhand.

14.32 – “Beurs is manisch-depressief”

Het sentiment op de beurzen schommelt heen en weer van optimisme naar pessimisme, waarbij de eerste, de beste aanleiding soms goed is voor een andere stemming. Dat is althans de analyse van de beursstrategen bij ING Nederland.

“Het manisch-depressieve gedrag van beleggers leidt de afgelopen dagen – mede door de lage handelsvolumes – tot soms bijzonder grote koersuitslagen. De directe aanleiding voor de enorme koersbewegingen valt soms ver te zoeken”, schrijven ze.

“Het heeft soms weinig zin om koersuitslagen op dagbasis te willen verklaren. Het geeft vooral aan dat de onzekerheid onder beleggers groot is.”

13.24 – Op acht na grootste economie ter wereld legaliseert cryptomunten als betaalmiddel

12.47 – Belgische inflatie verliest opnieuw aan kracht

De Belgische inflatie (op jaarbasis) bedraagt in december 10,35 procent, tegenover 10,63 procent in november. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Daarmee verliest de geldontwaarding voor de tweede maand op rij aan kracht. De energie- en voedselprijzen blijven de grootste aandrijvers van de geldontwaarding.

Evolutie Belgische inflatie sinds 2007 – Statbel

12.09 – Europese blijven groen kleuren

Na een bescheiden start van de handelsdag blijven de Europese beurzen groen kleuren. De Eurostoxx50 noteert 0,2 in de plus en de Bel20 doet er 0,65 procent bij.

 • Nyxoah kan de winst die het deze voormiddag heeft geboekt (zie bericht van 09.57 uur) niet vasthouden, en noteert momenteel zelfs 2,15 procent in het rood.
 • Lotus Bakeries duikt 1,5 procent lager na een gewijzigd advies door Degroof Petercam. De financiële instelling heeft het advies voor Lotus Bakeries verlaagd van Houden naar Reduceren, met een onveranderd koersdoel van 5.450 euro. “Lotus Bakeries wist de markt steeds weer te verrassen in de afgelopen jaren”, klinkt het bij Kris Kippers. “Maar de vrije kasstroom blijft laag en er is geen ruimte voor teleurstelling. De verwachtingen zijn erg hoog en dit kan tot teleurstelling leiden als hieraan niet kan worden voldaan.”

11.37 – Musk zegt de komende twee jaar geen aandelen van Tesla meer te verkopen

Elon Musk, CEO van Tesla, is van plan om de komende jaren geen Tesla-aandelen meer te verkopen. De miljardair kreeg veel kritiek omdat hij meermaals zijn positie in de producent van elektrische wagens heeft verkleind. De miljardair had extra kapitaal nodig om de overname van Twitter te financieren.

11.26 – Belgische afzetprijzen omlaag

De Belgische afzetprijzen zijn in november gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. De afzetprijsindex, exclusief de bouw, daalde met 1,4 procent op maandbasis. Vooral energie liet een daling zien, van 6,2 procent.

10.59 – Topman Nestlé waarschuwt voor recessie

Financieel directeur Francois-Xavier Roger van het Zwitsers voedingsmiddelenconcern Nestlé voorziet de komende periode uitdagende marktomstandigheden. Dit zei hij vandaag in een interview met het persbureau Bloomberg

“We belanden waarschijnlijk in een recessie, en de komende zes maanden zullen waarschijnlijk gecompliceerd worden en moeilijk”, stelt de CFO, die benadrukte dat hij verwacht dat de consumentenuitgaven onder druk komen te staan.

Paul Bulcke, voorzitter van Nestlé, links, en Francois-Xavier Roger, chief financial officer, rechts — Foto: Michele Limina/Bloomberg via Getty Images

Meer hier

09.57 – Nyxoah schiet bijna 3 procent hoger na nieuws over kapitaalverhoging in de VS

Nyxoah, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van oplossing om slaapapneu te behandelen, heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC om een kapitaalverhoging ten belope van 200 miljoen dollar door te voeren. Het bedrijf kan dat doen door bijvoorbeeld obligaties of nieuwe aandelen uit te geven.

Voorts heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Cantor Fitzgerald & Co. Die deal maakt het mogelijk tot 50 miljoen dollar op te halen met de verkoop van nieuwe aandelen. Nyxoah noteert na een dik uur handelen 2,75 procent in het groen.

09.14 – Europese beuren kleuren lichtgroen

De Europese beurzen hebben de laatste handelsdag van de week voorzichtig in het groen gestart. Na een tiental minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,1 procent in het groen en staat de Bel20 op een winst van 0,15 procent.

08.46 – “2023 wordt het jaar van de euro”

“Dankzij een enorme waardestijging in de eerste negen maanden, gaat 2022 de geschiedenis in als het jaar van de dollar. Hoewel een opvallende beleidswijziging in Japan nu volop in de schijnwerpers staat, is de valutaverrassing van 2023 mogelijk dichter bij huis te vinden”, schrijft Joost Derks, valutaspecialist bij iBanFirst, in een column op onze site.

ECB – Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

08.38 – Gimv investeert in Rohrleitungsbau

Gimv investeert in Rohrleitungsbau Münster GmbH & Co KG, een aanbieder van engineering, constructie, onderhoud en services voor pijpleiding- en kabelnetwerken. 

 • Samen met Gimv streeft Rohrleitungsbau Münster naar een duurzame uitbreiding van de activiteiten op het vlak van reparatie en onderhoud van verouderde netwerkinfrastructuur, alsook de modernisering en uitbreiding ervan.
 • Het managementteam zal als onderdeel van de transactie in de onderneming participeren.
 • De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. Verdere financiële details werden niet bekendgemaakt.

08.01 – Brussels politicus liet zich uitbetalen in Bitcoin: hoe blikt hij terug op dramatisch crypto-jaar 2022?

07.49 – Japanse inflatie nog iets verder omhoog

De consumentenprijzen in Japan zijn in november met 3,8 procent gestegen (op jaarbasis), tegenover tegen 3,7 procent in oktober en 3 procent in september. Op maandbasis liepen de prijzen in november met 0,3 procent op.

De kernprijzen, dat wil zeggen zonder de prijzen voor vers voedsel, stegen in november op jaarbasis met 3,7 procent, tegenover 3,6 procent in oktober. Economen gingen vooraf ook uit van een stijging met 3,7 procent in november. Inmiddels ligt de inflatie al acht maanden op rij boven de door de Bank of Japan gewenste 2 procent. 

07.28 – FDA accepteert indiening licentie-aanvraag door UCB

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft de aanvraag van UCB om diens Biologics License Application te beoordelen, geaccepteerd. Dat maakte de Brusselse farmaceut deze ochtend bekend.

 • Het gaat om een BLA voor bimekizumab voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige plaque psoriasis.
 • Naar verwachting neemt de FDA in het tweede kwartaal van 2023 een besluit over de behandeling. 
 • UCB hoopt bimekizumab zo snel als mogelijk op de Amerikaanse markt te kunnen brengen. Het farmabedrijf had in november al laten weten bimekizumab nogmaals in te dienen bij de FDA, nadat de toezichthouder de farmaceut in mei dit jaar een zogeheten complete response letter stuurde.
 • Toen liet de toezichthouder weten dat de aanvraag van UCB niet werd geaccepteerd, omdat eerst enkele observaties tijdens inspecties moesten worden opgelost. Dat leidde toen tot een stevige koersdaling van het aandeel UCB, omdat de reactie van de FDA als een verrassing kwam. 

06.53 – Renteangst duwde Wall Street lager

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager geëindigd, waarbij een dunne handel richting de feestdagen voor grotere bewegingen zorgde. Zo wist Wall Street richting het slot wel deels te herstellen ten opzichte van het dieptepunt van de dag.

 • De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,5 procent op 3.822,39 punten.
 • De Dow Jones daalde 1,1 procent op 33.027,49 punten.
 • De Nasdaq sloot 2,2 procent lager bij een stand van 10.476,12 punten.

Veel aandacht ging opnieuw naar autobouwer Tesla, na de aangekondigde prijsverlagingen (post van 10.24). Het aandeel verloor bijna 9 procent en staat met circa 125 dollar op de laagste stand sinds november 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20