Bankencrisis: 11 banken redden First Republic Bank met 30 miljard dollar aan deposito’s, maar meteen twijfels

In de VS is de crisis rond de regionale banken nog allerminst bezworen, terwijl in Europa de probleembank Credit Suisse een reddingsboei toegeworpen kreeg van de Zwitserse nationale bank.

21.31 – Meteen twijfels over reddingsplan First Republic

De kleine letters van het liquiditeitsplan voor First Republic (zie bericht van 20.57 uur) doen beleggers weer twijfelen. Want de deposito’s van de 11 banken blijken maar voor 120 dagen te zijn toegezegd, zo meldt First Republic zelf:

21.11 – Wall Street juicht om redding First Republic

De inspanning van de Amerikaanse banken om hun Californische sectorgenoot First Republic uit de nood te helpen, leidde tot groene slotcijfers op Wall Street:

  • De Dow Jones won 1,1 procent.
  • De S&P500 steeg 1,9 procent.
  • De Nasdaq ging 2,6 procent hoger.

20.57 – Collectieve reddingsactie voor First Republic Bank

De gezamenlijke reddingsactie voor First Republic Bank (zie bericht van 17.02 uur) is officieel: 11 banken engageren zich om in totaal 30 miljard dollar aan deposito’s te plaatsen bij de Californische bank, die op die manier over de nodige liquiditeiten kan beschikken.

  • De bankreuzen JPMorgan Chase, Bank of America, Citi en Wells Fargo doen de grootste inspanning met elk 5 miljard dollar.
  • Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen juicht de inspanning toe: “Dit toont de weerbaarheid van het Amerikaanse bankenstelsel.”

20.14 – Wie nog durft de renterem in te trappen?

Met de renteverhoging van vandaag komt de Europese Centrale Bank steeds meer alleen te staan in het monetaire landschap. De centrale banken van onder meer het VK en Canada maken pas op de plaats. Mogelijk geldt dat volgende week zelfs ook voor de Federal Reserve, schrijft valuta-expert Joost Derks. ? Meer hier

19.53 – Scoort de ECB een own goal met de renteverhoging?

Ondanks de crisissituatie in de financiële sector heeft de Europese Centrale Bank de rente met 50 basispunten verhoogd. De meningen over die beslissing zijn verdeeld. Volgens Dominique Dewitte, hoofdredacteur van Business AM, scoort de monetaire instelling een zoveelste own goal. ? Lees hier zijn opiniestuk.

18.39 – Hoe moet je als spaarder reageren op een bankencrisis?

17.52 – Credit Suisse wint bijna 20 procent

Credit Suisse kon de openingswinst van 30 procent niet vasthouden, maar de bank sloot alsnog 19,15 procent hoger. De reddingsboei van de Zwitserse nationale bank – een lening van 50 miljard Zwitserse frank – stelde de beleggers (min of meer) gerust. In vergelijking met vijf dagen geleden is er wel nog sprake van een koersverlies met 19,5 procent.

17.46 – Hoe deden de banken in onze buurlanden het?

In onze buurlanden krijgen we een gemengd beeld te zien wanneer we naar de koersresultaten van de banken kijken.

  • BNP Paribas: +1,45 procent
  • Société Générale: -0,2 procent
  • ING: +2,15 procent
  • Deutsche Bank: -1,05 procent

De Europese bankindex – STOXX Europe 600 Banks – won overigens 1,25 procent.

17.37 – Bel20 in het groen, maar KBC verloor weer terrein

De Bel20 eindigt een bewogen beursdag zowat 0,6 procent hoger, op circa 3.652 punten. KBC stond als bank de hele dag onder druk, maar kon uiteindelijk de schade beperken tot een verlies van minder dan 0,9 procent.

17.23 – ‘ECB wachtte op oplossing voor Credit Suisse’

Bronnen van persbureau Reuters verklappen dat men het binnen de ECB pas eens raakte over een renteverhoging met 50 basispunten nadat de Zwitserse nationale bank SNB zich engageerde om Credit Suisse te ondersteunen met liquiditeiten.

Er zouden twee opties op tafel gelegen hebben: de rente onveranderd laten (om de markten te kalmeren) of een verhoging met 50 basispunten zoals eerder aangekondigd. Een verhoging met 25 basispunten kwam dus niet ter sprake. Pas na de Zwitserse noodmaatregel kwam het tot een consensus om de rente te verhogen.

17.02 – Gaan sectorgenoten First Republic Bank redden?

Volgens The Wall Street Journal wordt gewerkt aan een reddingsactie voor de Californische bank First Republic Bank. Daarbij zouden de grootbanken JP Morgan Chase, Citi, Bank of America en Wells Fargo overwegen om gezamenlijk in het kapitaal te stappen om de lokale bank, die zware klappen krijgt op de beurs, te ondersteunen.

Eerder kapseisden de Californische banken Silicon Valley Bank en Silvergate. First Republic behoort met 212 miljard dollar aan activa (eind vorig jaar) tot de vijftien grootste banken van de VS.

16.32 – Wordt het optimisme van beleggers gefnuikt?

De zorgen om de banken komen er net op een moment dat het sentiment van de Belgische beleggers uitgesproken positief is, zo blijkt uit de jongste ING-barometer. Het is afwachten in welke mate de turbulentie het beleggersvertrouwen definitief een deuk geeft.

15.47 – De psychologie achter het rentebesluit

Dat de ECB voluit voor een renteverhoging met 50 basispunten gaat, heeft volgens analisten ook te maken met psychologie. Daardoor laat de centrale bank zien dat het business as usual is, met inflatiebestrijding als topprioriteit. “Uiteindelijk zou een gematigde verhoging met 25 basispunten de markt mogelijk verontrusten”, legt marktstrateeg Altaf Kassam van State Street uit.

? Lees hier een analyse over de moeilijke balans tussen prijsstabiliteit, economische groei en financiële stabiliteit.

15.09 – ECB legt toekomstig rentepad niet vast

In tegenstelling tot de voorgaande vergadering pakt de ECB niet uit met een guidance van meer renteverhogingen. Tijdens de persconferentie herhaalde Lagarde meermaals dat de centrale bank haar toekomstige rentebeslissingen gaat baseren op data in drie domeinen:

  • de binnenkomende economische en financiële gegevens
  • de dynamiek van de onderliggende inflatie
  • de kracht van de monetairbeleidstransmissie

Volgens analisten creëert dat meer beleidsvrijheid voor de ECB om eventueel een wat trager ritme te kiezen. Dat contrasteert ook met de recente aanpak, waarbij Lagarde de huidige renteverhoging al bij het vorige rentebesluit aangekondigd had.

14.54 – Koers Credit Suisse zakt tot onder 2 Zwitserse frank

Kort na de bekendmaking van het Europese rentebesluit krimpt de beurswinst voor Credit Suisse tot 16 procent, tegenover zo’n 30 procent deze ochtend. Een aandeel wordt nu verhandeld voor 1,97 Zwitserse frank.

14.51 – Regionale banken in VS krijgen opnieuw rake klappen

De regionale Amerikaanse banken krijgen het opnieuw zwaar te verduren op de Amerikaanse beurzen:

  • First Republic Bank: -29 procent
  • PacWest Bancorp: -18 procent
  • Western Alliance Bancorporation: -8,8 procent

14.43 – “De ECB staat nog een moeilijke periode te wachten”

Carsten Brzeski, econoom bij ING, merkt op dat het als geen verrassing mag komen dat het meest verstrakkende geldbeleid sinds de oprichting van de eurozone funeste gevolgen heeft voor de economie. “De afgelopen dagen waren een reminder voor de ECB dat de volgende stappen in de inflatiebestrijding veel moeilijker zullen zijn dan de stappen die tot nu toe zijn gezet”, klinkt het.

“De eerste fase van het stopzetten van het soepele geldbeleid is relatief vlot verlopen, maar nu de rente zich in een restrictief gebied bevindt, neemt het risico toe dat er iets gebroken wordt bij elke extra renteverhoging die nu volgt”, gaat hij verder.

14.37 – Volg hier de persconferentie van de ECB

14.33 – Wall Street duikt lager na rentebesluit

Wall Street kleurt kort na het luiden van de openingsbel rood. De Dow Jones laat 0,6 procent liggen en de S&P500 duikt 0,5 procent lager. De Nasdaq verliest 0,55 procent.

14.15 – ECB verhoogt rente met 50 basispunten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente met 50 basispunten opgetrokken. Daardoor stijgt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale banken – tot 3 procent.

De monetaire instelling heeft die beslissing genomen met de crisis in de financiële sector in het achterhoofd. “De grote onzekerheid versterkt het belang van een op data gebaseerde benadering bij de besluiten van de Raad van Bestuur over de beleidsrente”, klinkt het.

De centrale bank volgt naar eigen zeggen de huidige spanningen op de markt van nabij op. “We staan klaar om zo nodig te reageren om de prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit in het eurogebied te handhaven”, zegt de ECB, eraan toevoegend dat de banksector in het eurogebied schokbestendig is dankzij sterke kapitaal- en liquiditeitsposities. Indien nodig kan de ECB liquiditeitsondersteuning verstrekken aan het financiële stelsel.

Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, geeft om 14.45 uur toelichting bij het rentebesluit.

14.04 – Vicepresident ECB: “Sommige Europese banken zijn kwetsbaar voor stijgende rentes”

Luis de Guindos, vicepresident van ECB, heeft dinsdag tegen de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) gezegd dat de Europese banken minder blootstelling hebben aan de stijgende rentes dan hun Amerikaanse evenknieën. Al voegde hij er wel aan toe dat sommige kredietverstrekkers risico’s lopen vanwege hun bedrijfsmodellen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

13.40 – Gemengd beeld bij Europese banken

KBC lijkt niet meteen te kunnen profiteren van de opluchtingsrally rond Credit Suisse:

  • Credit Suisse: +21 procent
  • Santander: +0,8 procent
  • BNP Paribas: +0,5 procent
  • ING: +0,3 procent
  • Deutsche Bank: -1,4 procent
  • KBC: -2 procent

12.39 – “Renteverhoging met 50 basispunten is nodig om de markten vertrouwen te geven”

Straks komt de Europese Centrale Bank (ECB) naar buiten met het rentebesluit. Beursexpert Stefan Willems geeft de voorkeur aan een verhoging met 50 basispunten. “Indien de ECB de rente verhoogt met 25 basispunten, in plaats van de verwachte 50 basispunten, zou ze daarmee aangeven dat ze zich zorgen maakt over wat er zich momenteel afspeelt in de Europese bankensector”, klinkt het. “Daardoor kunnen de zorgen op korte termijn toenemen.”

Beluister hieronder het volledige gesprek van The Morning Drive met Stefan Willems:

12.12 – Beleggers schipperen tussen hoop en vrees

De Europese beurzen noteren rond de middag hoger in aanloop naar net rentebesluit van de Europese Centrale bank van vanmiddag (14.15 uur). Wel moest een groot deel van de openingswinsten weer worden prijsgegeven, wat erop wijst dat sommige beleggers er niet van overtuigd zijn dat met de reddingsboei voor Credit Suisse (zie bericht van 07.38 uur) alle problemen van de baan zijn.

11.29 – Een lichtpuntje te midden van de bankencrisis: de prijs van olie daalt fors

De bankencrisis trekt de olieprijzen mee omlaag. Zowel de prijs van een vat Brent- als WTI-olie is met meer dan 10 procent gedaald op een week tijd. Lees er hier alles over.

10.42 – Bel20 speelt openingswinsten kwijt

De Europese beurzen kleuren opnieuw rood, nadat ze na het luiden van de openingsbel een herstelbeweging hebben ingezet. De Bel20 noteert momenteel 0,2 procent in de min. De Eurostoxx50 staat nog op een bescheiden winst van 0,25 procent.

We krijgen een gemengd beeld te zien wanneer we naar de bankaandelen kijken. Sommigen kleuren opnieuw rood. Hoe dan ook hebben de Europese banken al een aanzienlijk deel van de openingswinsten kwijtgespeeld. Een overzicht:

De Europese bankenindex ziet de koerswinst krimpen tot 1,5 procent.

10.25 – Handel in Telenet opgeschort

Wat niet-bankennieuws tussendoor: de handel in het aandeel Telenet is sinds 09.57 uur opgeschort in afwachting van een persbericht.

10.14 – Zal Credit Suisse moeten schuilen bij rivaal UBS?

Een opvallend scenario doet de ronde om de probleembank Credit Suisse definitief te redden (zie ook het bericht van 08.32): een opslorping door dat andere grote Zwitserse instituut, UBS, waar de Nederlander Ralph Hamers de CEO is. Meer details hier

Ralph Hamers, CEO UBS – Getty Images

09.44 – Geldschieter Credit Suisse: “Paniek is ongegrond”

Saudi National Bank, de geldschieter van Credit Suisse die gisteren aangaf geen extra kapitaal te investeren in de bank, merkt op dat de paniekerige reactie van de markten op dat nieuws “ongegrond is.”

  • In een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC zegt Ammar Al Khudairy, voorzitter van Saudi National Bank, dat Credit Suisse niet om financiële steun heeft gevraagd.
  • “Er zijn geen besprekingen met Credit Suisse gevoerd over het verlenen van bijstand”, klinkt het. “Ik weet niet waar het woord “bijstand” vandaan komt, er is geen enkele discussie geweest sinds oktober.”
  • Voorts merkt hij op dat het faillissement van Silicon Valley Bank de financiële sector niet zal besmetten. “De situatie vandaag is totaal anders dan die in 2008”, aldus de voorzitter van de bank. “Dit is slechts een geïsoleerd incident, de regulatoren hebben alle risico’s op besmetting afgesneden.”

09.22 – Credit Suisse schiet fors hoger

Het bankaandeel waar de beleggers momenteel het meeste aandacht voor hebben, is natuurlijk dat van Credit Suisse. Kort na het luiden van de openingsbel schoot het aandeel 30 procent hoger.

09.12 – Europese bankaandelen kleuren groen

De Europese banken komen de schok van gisteren (gedeeltelijk) te boven. Na de eerste handelsminuten hebben ze wel al een deel van de openingswinsten moeten prijsgeven. Dit is momenteel de situatie:

  • KBC: +3 procent
  • ING: +3 procent
  • BNP Paribas: +2,5 procent
  • Société Générale: +2,4 procent
  • Deutsche Bank: +3,1 procent

De Europese bankenindex wint 2,9 procent.

09.03 – Beleggers opgelucht: Bel20 klimt 1,7 procent hoger

De Bel20-index stijgt met 1,7 procent – tot ongeveer 3.691 punten – in een eerste reactie op de steun van de Zwitserse centrale bank voor probleembank Credit Suisse.

08.32 – JPMorgan: “Liquiditeitssteun SNB is onvoldoende”

JPMorgan is niet laaiend enthousiast over de reddingsboei die de SNB Credit Suisse heeft toegeworpen. “Dat is onvoldoende”, zegt Kian Abouhossein, analist bij JPMorgan. “Het grootste probleem voor Credit Suisse is dat het vertrouwen weg is.”

Kian voegt eraan toe dat het handhaven van de status quo geen optie meer is. Volgens hem heeft de kredietverstrekker drie mogelijkheden:

  • Een volledige sluiting van de investeringsbank.
  • De Zwitserse Nationale Bank garandeert alle deposito’s en injecteert eigen vermogen om Credit Suisse meer tijd te geven voor een herstructurering.
  • Een overnamescenario, waarbij UBS een waarschijnlijke optie is.

07.59 – Hoe reageert de ECB?

Christine Lagarde – Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Deze namiddag komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samen om het rentebeleid te bespreken. Tot nu toe werd verwacht dat er opnieuw een renteverhoging met 50 basispunten uit de bus zou komen, maar de monetaire instelling moet ook rekening houden met de stabiliteit van het financiële stelsel. Zal de ECB de gemoederen willen bedaren met een kleinere renteverhoging?

  • Lorenzo Bini Smaghi, een oud-directielid van de monetaire instelling, waarschuwde gisteren alvast in een gesprek met de Duitse nieuwssite Börsen-Zeitung dat de ECB niet dezelfde fout mag maken als in 2011. Die bleef toen tijdens een crisissituatie de rente verhogen, waardoor de centrale bank enkele maanden later op haar stappen moest terugkomen. “De verhoging een maand uitstellen of slechts met 25 basispunten verhogen lijkt me geen probleem, als het maar goed uitgelegd wordt”, klonk het. 

07.38 – Credit Suisse wil 50 miljard Zwitserse frank lenen bij SNB

Credit Suisse wil tot 50 miljard Zwitserse frank lenen bij de Zwitserse centrale bank. De financiële instelling wil het kapitaal gebruiken om de liquiditeit te ondersteunen en het beleggersvertrouwen te herstellen nadat een daling van haar aandelen de vrees voor een wereldwijde bankencrisis had aangewakkerd.

De Zwitserse bank kondigde ook aan tien niet-achtergestelde obligaties die in dollars noteren te willen opkopen voor een bedrag van in totaal 2,5 miljard dollar, en vier obligaties in euro’s voor 500 miljoen euro. “Deze transacties […] stellen ons in staat om ons voordeel te doen van de huidige handelsniveaus om schuld tegen aantrekkelijke prijzen terug te kopen”, aldus de bank.

07.19 – Tussenkomst nationale bank gaf Wall Street gisterenavond klein zetje

De Amerikaanse beurzen gisterenavond eindigden lager, maar wonnen toch nog wat terrein na de mededeling van de Zwitserse autoriteiten dat ze bereid zijn Credit Suisse te steunen. “De strenge kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor Zwitserse financiële instellingen waarborgen hun stabiliteit. Credit Suisse voldoet aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor systeemrelevante banken. Indien nodig zal de SNB Credit Suisse van liquiditeit voorzien”, klonk het in een gezamenlijk statement van Zwitserse nationale bank SNB en toezichthouder FINMA:

  • De Dow Jones verloor 0,87 procent.
  • De S&P500 verloor 0,7 procent.
  • De Nasdaq bleef zo goed als vlak.

De beursblog van gisteren nog eens nalezen? Dat kan hier

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.