Bankenonrust dreigt optimisme bij beleggers te verdrijven

Uit de beleggersbarometer van ING blijkt dat het beursoptimisme van de Belgische belegger vorige maand op het hoogste peil stond in 17 maanden. Dat optimisme zal door de bankencrisis deze maand waarschijnlijk wel een knauw gekregen hebben.

Waarom is dit belangrijk?

ING peilt via de beleggersbarometer maandelijks naar het vertrouwen bij de beleggers. Daarbij komen telkens elke opvallende tendenzen aan het licht.

In het nieuws: De beleggersbarometer is in februari voor de vierde maand op rij gestegen.

  • Met 103 punten noteert de index voor het eerst sinds januari 2022 boven het neutrale niveau van 100 punten. Dat wijst erop dat de Belgische belegger opnieuw met meer vertrouwen naar de financieel-economische toestand kijkt.
  • Volgens de grootbank lijkt de negatieve vertrouwensschok van de oorlog in Oekraïne min of meer verteerd.

Groeiverwachtingen

De details: Meer beleggers verwachten groei.

  • 34 procent van de beleggers verwacht dat de Belgische conjunctuur in de komende drie maanden zal aantrekken. Dat is het hoogste peil in zestien maanden.
  • Ook over de beurzen zijn de respondenten optimistisch. Bijna vier op de tien beleggers verwachten dat de aandelenkoersen de komende drie maanden verder zullen aantrekken. Dat is het grootste aantal sinds september 2021.
    • ING merkt terecht op dat het nog af te wachten valt in welke mate de recente beursontwikkelingen het enthousiasme opnieuw zullen afkoelen. Zo hebben de aandelenmarkten door de recente bankencrisis en de problemen bij Credit Suisse de voorbije dagen rake klappen gekregen.
  • De risicozin neemt eveneens toe: 26 procent van de beleggers zegt dat het een goede tijd is om te beleggen in risicovolle sectoren, tegenover 22 procent in januari. 32 procent daarentegen vindt het een slechte tijd vindt.

Opvallend: Ondanks de hogere langetermijnrente vindt slechts 23 procent van de beleggers het een goed moment om in obligaties te investeren.

“Dat is best merkwaardig, want dat strookt niet echt met het grote succes van de recente staatsbons“, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. “Een verklaring zou kunnen zijn dat beleggers een belangrijk onderscheid maken tussen staatsbons en obligaties in het algemeen.”

(evb)

Meer