Staatsbon is weer hip: “Beste campagne sinds de Leterme-bons”

De overheid kon met de jongste uitgifte van de staatsbons 262 miljoen euro ophalen. Dat is het grootste bedrag sinds de uitgifte van de beroemde ‘Leterme-bons’ in 2011.

In het nieuws: Veel Belgische spaarders zien in de staatsbon terug een alternatief voor het spaarboekje of de termijnrekening, zo blijkt uit het succes van de jongste uitgifte.

De cijfers: Er werden twee looptijden aangeboden: drie jaar en tien jaar. Met beide types samen kon het Federaal Agentschap van de Schuld ongeveer 262 miljoen euro binnenhalen.

  • De staatsbons met een looptijd van tien jaar en een coupon van 3 procent bruto brachten 44,4 miljoen euro op.
  • Via de staatsbons op drie jaar en met een coupon van 2,6 procent bruto hebben de Belgen de overheid maar liefst 217,9 miljoen euro toegestoken.
  • De inschrijvingsperiode liep van donderdag 23 februari tot en met vrijdag 3 maart.

Let wel: Op die opbrengsten moet je 30 procent roerende voorheffing betalen, waardoor je netto respectievelijk 2,1 en 1,82 procent in handen krijgt.

  • Blijkbaar vinden veel spaarders dat voldoende hoog om hun geld enkele jaren aan de staat toe te vertrouwen.
  • Maar toch liefst niet te lang, denken de meesten: de formule op drie jaar heeft duidelijk de grootste aantrekkingskracht.

Leterme

Succes: “Dit is afgetekend de meest succesvolle campagne sinds de ‘Leterme’ staatsbons van december 2011”, meldt het Federaal Agentschap nog.

  • Die staatsbons werden in de nasleep van de financiële crisis hevig gepromoot door toenmalig premier Yves Leterme (cd&v). Het ging toen om bons met een looptijd van vijf jaar en een bruto-opbrengst van 4 procent.
  • De staatsbon maakt zo een opgemerkte comeback na enkele magere jaren. De rente stond zo laag, dat er – bijvoorbeeld in het jaar 2020 – niet eens staatsbons werden uitgegeven, omdat er toch geen belangstelling voor zou zijn.


Meer