Beursexpert Stefan Willems: “Marktreactie van de voorbije dagen is overdreven”

De aandelenmarkten, en in het bijzonder de bankaandelen, zijn de voorbije dagen diep in het rood gezakt. Stefan Willems van Spaarvarkens.be spreekt van een overdreven reactie. “Er wordt voornamelijk gevreesd dat de bankencrisis in de Verenigde Staten de financiële sector in Europa zal besmetten”, klinkt het.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Stefan Willems van Spaarvarkens.be


In het nieuws: Deze ochtend was er sprake van een herstelbeweging op de beurzen, na de pandoering die ze gisteren hebben gekregen door de zorgen over Credit Suisse. Die kwamen er bovenop de ondergang van de Amerikaanse banken Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) en Silvergate Bank. Intussen is een deel van die herstelwinsten weggesmolten. De Bel20 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus, tegenover een winst van 1,7 procent na het luiden van de openingsbel.

Analyse: Willems is ervan overtuigd dat de marktreactie op het tumult in de financiële sector overdreven is. “De voornaamste reden voor die paniekreactie is de vrees dat er na de Verenigde Staten ook een bankencrisis in Europa zal volgen”, klinkt het.

  • Door de onzekerheid op de financiële markten staat de Europese Centrale Bank (ECB) deze namiddag voor een enorme uitdaging. Het doel van de monetaire instelling blijft om de inflatie te temperen. Die doet dat door de rente te verhogen. “Het tumult van de voorbije dagen zorgt er nu wel voor dat de markten zeer gevoelig zijn voor wat de centrale bank gaat beslissen”, klinkt het.
  • “Indien de ECB de rente verhoogt met 25 basispunten, in plaats van de verwachte 50 basispunten, zou ze daarmee aangeven dat ze zich zorgen maakt over wat er zich momenteel afspeelt in de Europese bankensector”, klinkt het. “Daardoor kunnen de zorgen op korte termijn toenemen.”
  • Willems voegt eraan toe dat de Duitse tweejaarsrente gisteren met 0,5 procent is gezakt. “Dat wijst erop dat de markten verwachten dat een renteverhoging eventueel uitblijft, of dat er zelfs een verlaging in de pijplijn zit”, verduidelijkt de beursexpert.

(as)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20