22:15 – Wall Street positief het weekend in
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een late opleving hoger geëindigd.
- De S&P 500 steeg 0,4 procent op 3.999,09 punten;
- De Dow Jones-index won 0,3 procent;
- De Nasdaq sloot 0,7 procent hoger.
18:25 – Brusselse beurs sluit week op positieve noot
De Brusselse beurs heeft de laatste handelssessie van de week op een positieve noot gesloten. De Bel20 liet daarbij een stijging met 0,5 procent tot 3.940 punten optekenen.
- Naast de aangekondigde daling van de inflatie in de Verenigde Staten, bleef het sentiment op de Europese aandelenmarkten vrijdag optimistisch. De Bel20 won sinds begin dit jaar al meer dan 7 procent.
- In de Bel20 was UCB de grootste stijger met een koerswinst van 2,2 procent, gevolgd door Aperam met 1,6 procent. Onderaan eindigde D’Ieteren met een verlies van 1,7 procent.
16.27 – Tesla verliest 4 procent
Tesla duikt na een uur handelen zo’n 4 procent lager. Beleggers reageren teleurgesteld op het nieuws dat de producent van elektrische wagens prijsverlagingen in de Verenigde Staten en Europa heeft aangekondigd (zie bericht van 09.46 uur).
16.19 – Consumentenvertrouwen VS verbetert verder
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in januari verder verbeterd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.
- De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 59,7 naar 64,6 punten.
- Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden nog positiever. Deze deelindex steeg van 59,4 naar 68,6 punten. De verwachtingsindex steeg van 59,9 naar 62 punten.
- De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4 procent, tegenover 4,4 procent vorige maand.
- De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 3 procent, tegenover 2,9 procent eind december, maar binnen de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent die in 17 van de laatste 18 maanden zichtbaar was.
15.37 – Wall Street opent in het rood
Wall Street start de laatste handelsdag van de week in mineur. Kort na het luiden van de openingsbel duikt de Dow Jones 0,6 procent lager en verliest de S&P500 0,75 procent. De Nasdaq laat 0,65 procent liggen.
15.06 – Bank of America overtreft verwachtingen
Bank of America boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 7,1 miljard dollar, ofwel 0,85 dollar per aandeel, tegenover 7 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.
- Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een winst van 0,77 dollar per aandeel op een omzet van 24,2 miljard dollar.
- De omzet steeg met 11 procent van 22,1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021 naar 24,5 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De rentebaten stegen zelfs met 29 procent.
Lees er hier alles over.
15.04 – Meer winst voor JPMorgan
JPMorgan boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 11 miljard dollar, ofwel 3,57 dollar per aandeel, in vergelijking met 10,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal verdiende de bank 9,7 miljard dollar. Meer weten? Klik hier.
14.57 – Wells Fargo ziet winst halveren
Nog meer kwartaalresultaten uit de Amerikaanse financiële wereld. Wells Fargo zag de winst per aandeel in het vierde kwartaal dalen van 1,38 dollar in 2021 naar 0,67 dollar. De Amerikaanse bank moest 3 miljard dollar ophoesten voor het zes jaar oude valserekeningenschandaal.
14.53 – Ook Citigroup ziet de winst dalen
Na BlackRock (zie bericht van 12.44 uur) meldt ook Citigroup een daling van de winst in het vierde kwartaal.
- De winst per aandeel daalde op jaarbasis van 1,46 tot 1,16 dollar. Dit was net iets beter dan de 1,14 dollar uit de analistenconsensus van FactSet.
- De inkomsten kwamen uit op 18 miljard tegen 17,0 miljard dollar een jaar eerder en 18,5 miljard dollar in het derde kwartaal van het vorig jaar. Vooraf werd door analisten gerekend op een omzet van bijna 18 miljard dollar.
- De gerapporteerde winst daalde op jaarbasis van 3,2 miljard tot 2,5 miljard dollar.
Lees er hier meer over.
14.25 – “We zitten opnieuw in een stierenmarkt”
14.03 – Amerikaanse importprijzen stijgen onverwacht
De Amerikaanse importprijzen zijn in december onverwacht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
- De importprijzen stegen in december met 0,4 procent op maandbasis, na een herziene daling met 0,7 procent in november.
- Er werd door analisten voor december gerekend op een daling met 0,8 procent.
- De importprijzen van brandstof stegen in december met 0,6 procent, na een min van 3,7 procent in november. Eerder werd voor november een afname van 2,8 procent gemeld. Sinds juli daalden de importprijzen voor brandstof hard.
- De exportprijzen daalden in december met 2,6 procent op maandbasis, na een herziene daling met 0,4 procent in de voorgaande maand. Eerder werd een daling van 0,3 procent gemeten.
- Op jaarbasis lagen de importprijzen in december 3,5 procent hoger en de exportprijzen 5 procent.
13.37 – Samsung lanceerde vandaag Bitcoin-futures ETF op Hongkongse beurs
De Samsung Bitcoin Futures Active ETF volgt de spotprijs van ’s werelds meest waardevolle cryptomunt door te beleggen in BTC-futuresproducten die zijn genoteerd op de Chicago Mercantile Exchange (CME), zo schrijft de cryptonieuwssite Newsbit.
- Hoe werkt een future precies? We wenden ons voor de uitleg tot een voorbeeld uit een eerder, verklarend stuk. Terwijl je bij een normale aankoop direct betaalt voor een goed of dienst, is dat bij een future anders. Je kan met behulp van een future bijvoorbeeld onderhandelen met de bakker dat hij je binnen een week drie broden levert in ruil voor 5 euro, ongeacht wat de marktprijs is op dat moment. Dit is de basis van alle futures.
- In het geval van een cryptofuture gaat het als volgt: een koper koopt eigenlijk het recht om een aantal cryptomunten tegen een specifieke prijs over te kopen van iemand anders. De verkoper gaat akkoord om die tokens te verkopen op de afgesproken datum in de toekomst, tegen die specifieke prijs.
12.44 – Winst BlackRock daalt
De vermogensbeheerder BlackRock heeft de resultaten voor het vierde kwartaal gedeeld.
- De (aangepaste) winst per aandeel is gezakt tot 8,93 dollar.
- Die daling is minder groot dan verwacht. Analisten hadden een winst per aandeel van 8,11 dollar voorspeld.
Eerder deze week liet BlackRock nog weten dat het van plan is 500 werknemers te ontslaan, oftewel 2,5 procent van het wereldwijde personeelsbestand.
12.13 – Cryptocrimineel SBF lanceert nieuwsbrief
De gekapseisde cryptobeurs FTX heeft stichter Sam Bankman-Fried al enige tijd de toegang tot alle bedrijfsinformatie ontzegd. Maar dat belet SBF, onder huisarrest na een reusachtige borgsom, niet om over de crash van FTX te blijven communiceren. Nu doet hij dat ook via een nieuwsbrief op Substack.
Zijn stellingen zijn, na zijn vele media-optredens, intussen bekend:
- “CZ, de topman van concurrent Binance, heeft de val van FTX bespoedigd.”
- “Ik zit al lang niet meer in de leiding van Alameda.” Dat is het zusterbedrijf van FTX, een tradingplatform dat met de beleggingen van FTX-klanten speculeerde. De topvrouw van Alameda was zijn ex-vriendin Caroline Ellison.
- “De Amerikaanse tak van FTX is nog steeds volledig solvabel.”
11.41 – Industriële productie eurozone gestegen
De industrie in de eurozone heeft in november meer geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.
- De productie steeg in november met 1 procent ten opzichte van oktober. Op jaarbasis steeg de productie in de eurozone in november zelfs met 2 procent.
- Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging op maand- en jaarbasis van 0,5 procent.
11.08 – Nieuwe klap voor Tesla na prijsverlagingen
Tesla duikt voorbeurs 4,9 procent lager tot een koers van circa 117,5 dollar. Beleggers laten zich afschrikken door de aangekondigde prijsverlagingen in de Verenigde Staten en Europa (zie bericht van 9.46 uur).
10.51 – Tim Cook krijgt een loonsverlaging
Tim Cook, CEO van Apple, moet dit jaar tevreden zijn met een lager inkomen. Net zoals veel andere techbedrijven heeft Apple vorig jaar rake klappen gekregen. De stijgende rentes, een economische groeivertraging en problemen in de toeleveringsketens speelden de techgigant parten. Daarom heeft Cook zelf om een loonsverlaging gevraagd.
- Hij zal dit jaar 40 procent minder verdienen.
- Ondanks die fikse verlaging zal hij nog altijd mooi zijn boterham verdienen. Hij heeft zicht op een verloning van 49 miljoen dollar.
10.14 – Beijing wil meer controle over Alibaba en Tencent
De Chinese overheid is zijn greep op de techsector aan het verstevigen. Dit blijkt vrijdag uit een bericht van persbureau Bloomberg. Volgens het persbureau nam een onderdeel van de Chinese toezichthouder op de techsector op 4 januari een belang van 1 procent in de digitale mediadochter van Alibaba. Daarbij baseerde het persbureau zich op de database van Qichacha.
Op dezelfde dag werd bij dit onderdeel van Alibaba een functionaris van de toezichthouder als directeur benoemd, aldus Bloomberg. Daarnaast zouden er ok signalen zijn dat Beijing een belang zou overwegen in techbedrijf Tencent, waarin het in Amsterdam genoteerde Prosus een groot belang heeft. Dit werd eerder al eens geschreven door de Financial Times.
09.59 – Duitse economie groeit sterker dan verwacht
De Duitse econome is in 2022 fractioneel harder gegroeid dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.
- Het Duitse bruto binnenlands product steeg met 1,9 procent op jaarbasis. Als we rekening houden met de kalendereffecten komt de groei uit op 2 procent.
- In 2021 kwam de groei uit op 2,6 procent.
- De verwachting voor 2022 lag op een groei met 1,9 procent.
09.46 – Tesla zet zwaar prijzenoffensief in
Niet alleen in China en de VS (post van 8.50), maar ook in Europa verlaagt Tesla de prijzen, zo wordt duidelijk uit de talrijke berichten van Tesla-fans op sociale media. Een overzicht:
09.33 – Brusselse beurs opent vlak
De Bel20 is vandaag, zoals voorzien, zonder grote uitslagen van start gegaan.
- De sterindex opende op 3.915 punten. Gisteren was de slotstand 3.919 punten.
- De beste aandelen in de sterindex zijn VGP, Aedifica en WDP die 0,7 tot 1,1 procent winnen.
- Solvay daalt 0,9 procent en AB InBev 1,1 procent. De brouwer, die gisteren al van de kooplijst van Deutsche Bank werd gehaald, krijgt vandaag een kleine koersdoelverlaging van de bank.
09.17 – “Frankfurt herbergt meeste Bitcoin-nodes ter wereld”: heeft de ECB daar iets mee te maken?
In de Duitse stad Frankfurt draaien wereldwijd de meeste Bitcoin-nodes, kort gezegd: computers die de software van Bitcoin runnen en daardoor verbonden zijn met het blockchainnetwerk. Dat blijkt uit data van het platform Bitnodes.
- In totaal kent het Bitcoin-netwerk ruim 43.706 openbare nodes, gedistribueerd over 134 landen.
- De VS herbergen 9.999 (30,53 procent) van die nodes, terwijl Duitsland op plek twee staat met 4.529 (13,83 procent) exemplaren.
- Maar: als je naar individuele steden kijkt (zie afbeelding hierboven), dan is Frankfurt dus koploper. Bijna twee procent van alle nodes (652 stuks) zijn actief in die stad, die ook de hoofdkantoren van de Europese Centrale Bank herbergt.
- Dat laatste doet crypto-auteur Raphael Schoen de volgende ondeugende vraag tweeten: “Wat als ECB-werknemers vanuit hun gezellige kantoren BTC-nodes runnen?”
08.50 – Tesla verlaagt ook prijzen in de VS fors
Tesla heeft donderdag in de Verenigde Staten forse prijsverlagingen doorgevoerd voor zijn Model 3 Sedan en Model Y SUV. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag. Eerder verlaagde de autobouwer de prijzen in China.
- De prijs voor een Model 3 werd met 14 procent verlaagd, terwijl de prijs voor een Model Y in de VS zelfs met 20 procent werd verlaagd.
- Volgens Bloomberg komen de auto’s door de bijgestelde prijsklasse nu in aanmerking voor belastingvoordelen. Zo komen elektrische auto’s alleen in aanmerking voor een belastingkorting van 7.500 dollar indien onder meer de verkoopprijs niet hoger is dan 55.000 dollar en de auto in Amerika is gefabriceerd. Tesla verlaagde de prijs voor zijn Model 3 naar 53.990 dollar. Een Model Y kost nu 52.990 dollar.
- Vorige week meldde persbureau Reuters dat Tesla in China voor de tweede keer in drie maanden tijd de prijzen verlaagde. Inclusief de prijsverlaging in oktober en enkele andere kortingen die klanten krijgen aangeboden, zijn de prijzen voor een Tesla volgens Reuters sinds september in China met 13 tot 24 procent gedaald.
07.31 – Doorgelicht: het monsterverlies van de Zwitserse centrale bank
De Zwitserse centrale bank (SNB) maakte een verlies van maar liefst 132 miljard frank bekend. Hoe erg is dit? Lees hier een analyse.
06.57 – Wisselend beeld op Aziatische beurzen
In Hongkong maakt de Hang Seng Index een pas op de plaats, terwijl in Tokio de Nikkei ruim 1 procent moet prijsgeven. De beurs van Shanghai zit dan weer met 0,4 procent in de lift.
06.46 – Wall Street eindigde in het groen na inflatierapport
Goeiemorgen! Hopelijk brengt vrijdag de 13de u veel beursgeluk. Wall Street wist gisteren eerst niet goed hoe te reageren op het Amerikaanse inflatierapport. Daaruit bleek dat het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan vorige maand 6,5 procent duurder was geworden tegenover een jaar eerder.
Uiteindelijk eindigden de grote beursindexen in het groen:
- De S&P 500 steeg 0,3 procent op 3.983,17 punten.
- De Dow Jones index won 0,6 procent op 34.189,97 punten.
- De Nasdaq sloot ook 0,6 procent hoger bij een stand van 11.001,10 punten.