Live Beursblog – 12 december 2022 – Business AM

22.05 – Wall Street maakt sterke eindsprint

Mede dankzij een sterk laatste uur eindigden de belangrijkste Amerikaanse indexen flink hoger:

 • De Dow Jones won 1,58 procent.
 • De brede S&P 500 ging 1,43 procent hoger.
 • Techbeurs Nasdaq bleef wat achter met een winst van slechts 1,26 procent.

De bouwers van elektrische wagens Rivian en Tesla waren opvallende dalers, met elk een koersverlies van zowat 6 procent. Rivian kondigde aan af te zien van een deal met Mercedes-Benz om zich te concentreren op zijn bestaande activiteiten.

21.40 – Olieprijs veert op

De olieprijs is vandaag gestegen. Bij een prijs van 73,17 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3 procent duurder.

 • Een lek in de belangrijke Keystone-pijpleiding in Kansas was maandag nog niet opgelost en bood steun aan de olieprijzen, net als de heropening van de Chinese economie.
 • Analisten van Sevens Report wezen ook op de technische steun voor WTI tussen de 70 en 72 dollar. Die prijsklasse wordt volgens hen “fundamenteel ondersteund” door de belofte van de regering-Biden om olie te kopen om de strategische reserves van de VS aan te vullen.
 • De stijging van de olieprijzen komt op het moment dat het koude winterweer zijn intrede doet in Europa en na een forse daling van de olieprijzen afgelopen week.

20.23 – Europese beurzen eindigen lager in afwachting van ECB

 • De aandelenmarkten in Europa zijn vandaaglager geëindigd.
 • De Stoxx Europe 600 index verloor 0,5 procent op 436,98 punten.
 • De Duitse DAX liet ook een verlies zien van 0,5 procent op 14.306,63 punten.
 • De Franse CAC 40 daalde 0,4 procent bij een stand van 6.650,55 punten.
 • De Britse FTSE sloot 0,4 procent lager op 7.445,97 punten.

De aandelenbeurzen wachten met spanning de rentebesluiten van later deze week af. Donderdag komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit, een dag na de Federal Reserve.

18.30 – Voorzitter UCB vertrekt onverwacht

De raad van bestuur van UCB heeft het ontslag van Stefan Oschmann als voorzitter en lid van de Raad geaccepteerd. Dat meldde de farmaceut nabeurs. Fiona du Monceau, momenteel vicevoorzitter van de raad van bestuur, zal de rol van voorzitter ad interim op zich nemen totdat een nieuwe voorzitter is gevonden.

Oschmann, die in 2021 bij UCB als voorzitter aan de slag ging, heeft om persoonlijke redenen besloten af ​​te treden.

17.45 – Bpost krijgt dreun van bijna 10 procent

Bpost sluit zijn beroerde beursdag af met een verlies van circa 9,7 procent. Dat heeft uiteraard alles te maken met de mogelijke jarenlange prijsmanipulatie van het intussen beruchte krantencontract, wat tot de exit van CEO Dirk Tirez geleid heeft. Het beurshuis Degroof Petercam haalde Bpost van de kooplijst.

De Bel20-index dook bijna 0,7 procent lager, tot onder de grens van 3.700 punten.

 • Argenx was met een winst van 2,6 procent de grootste stijger in de Bel20.
 • Onderaan stond Ageas, met een daling van 3 procent. De verzekeraar is op de verkooplijst van Goldman Sachs gezet met een koersdoel van 39,50 euro.
 • Colruyt verloor 4,5 procent in aanloop naar de cijfers van morgenavond.

In de BelMid trok Euronav de kop met een stijging van 11,2 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor de rederij van Houden naar Kopen en het koersdoel van 18,50 naar 20,00 euro.

DEME heeft van Moray West de opdracht gekregen om de monopile funderingen te installeren voor een nieuw offshore windmolenpark in Schotland. Het contract is tussen 50 en 150 miljoen euro waard. Het aandeel noteerde bijna onveranderd.

In BelSmall steeg Smartphoto met 2,6 procent en CFE verloor 4,2 procent. Avantium won 1,5 procent procent.

16.15 – Is de oorlog tegen cash geld definitief ingezet?

Opmerkelijk initiatief van een grote bank in Nederland: Rabobank, met de Belg Stefaan Decraene (ex-Dexia en ex-BNP Paribas) als nieuwe CEO, waarschuwt in brieven voor de “risico’s van contant geld” en vraagt klanten om minder vaak af te halen. Lees verder

15.41 – Digitale munt-koorts velt ook Nigeriaanse centrale bank

Nigeria gaat de hoeveelheid contant geld die individuen en bedrijven kunnen opnemen, drastisch inperken. De grootste Afrikaanse economie doet dit om het gebruik van de eNaira – de digitale munt van de Nigeriaanse centrale bank – te stimuleren. Voor de e-munt gelden de nieuwe restrictieve voorwaarden namelijk niet.

Meer hier

14.51 – Belfius: “Er komen weer beleggingskansen”

Het was vandaag de beurt aan Belfius om zijn beursvooruitzichten te presenteren. De beleggingsstrategen van de bank zien weer opportuniteiten:

 • “Ook al blijven de economische omstandigheden in 2023 moeilijk, toch zijn heel wat negatieve elementen al ingecalculeerd in de waarderingsniveaus van de markten”, klinkt het.
 • Ze verwijzen naar de koers-winstverhoudingen (price/earnings of P/E), die tot hun historische gemiddelden gezakt zijn. “Dat zal de komende maanden dus beleggingsmogelijkheden creëren.”
bron: Belfius
 • Belfius ziet vooral kansen op de aandelenmarkten in de VS en Azië, “met een uitgesproken voorkeur voor de gezondheidssector en de industriële en technologische bedrijven die oplossingen bieden voor de energietransitie”.
 • Net als de collega’s van andere banken zien de strategen ook weer heil in obligaties. “Wij zullen geleidelijk weer beleggen op de obligatiemarkten, waarbij wij voorrang blijven geven aan kwaliteitsobligaties en obligaties uit groeilanden, vooral die welke in dollar worden uitgegeven.”

13.31 – “Een kerstrally is zeker niet uitgesloten”

Er is dit jaar zeker een kans op een kerstrally, maar dat zal vooral afhangen van de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa die deze week op de agenda staan. Dat zegt beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News.

12.18 – Bel20 kleurt net niet groen

De Bel20 noteert nu 0,05 procent, nadat het een groot deel de ochtendverliezen heeft weggewerkt. De Eurostoxx50 noteert nog 0,25 procent in het rood.

 • Bpost krijgt het nog altijd zwaar te verduren. Het aandeel noteert momenteel 12,65 procent in de min. Beleggers vluchtten naar de uitgang na het ontslag van CEO Dirk Tirez.
 • Intussen heeft Degroof Petercam het advies voor Bpost verlaagd van “kopen” naar “houden”. Het koersdoel daalde van 8 naar 7 euro. “Er is opnieuw veel onzekerheid aan de top en dit kan een negatieve financiële impact hebben, omdat de strategische transformatie van het bedrijf naar een internationale e-logistieke speler vertraging oploopt”, aldus analist Frank Claassen van Degroof Petercam.

11.47 – Binance-baas tegen cryptodief SBF: “Hoe meer schade je nu aanricht, hoe hoger de gevangenisstraf”

Changpeng Zhao — Foto door Ben McShane/Sportsfile bij Web Summit 2022, via Getty Images

Changpeng ‘CZ’ Zhao, de CEO van cryptobeurs Binance, stuurde naar verluidt een reeks bezorgde berichten naar FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) op de dag voordat de nu omgevallen cryptobeurs het faillissement aanvroeg.

“Stop nu, veroorzaak niet nog meer schade”, zei hij tegen de in ongenade gevallen crypto-topman, verwijzend naar de frauduleuze overboek-transacties van FTX naar zijn hedgefonds-tak Alameda. “Hoe meer schade je nu aanricht, hoe hoger de gevangenisstraf”, zei Zhao tegen Bankman-Fried op de berichtenapp Signal.

11.35 – In grootste democratie ter wereld zit digitale munt van centrale bank (CBDC) volop in testfase

11.26 – Janet Yellen: “Amerikaanse inflatie zal tegen eind 2023 veel lager liggen”

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, is ervan overtuigd dat de Amerikaanse inflatie volgend jaar fors zal afzwakken. “Ik denk dat je tegen het einde van volgend jaar een veel lagere inflatie zal zien als er geen onverwachte schok komt”, zei ze tijdens een interview met het Amerikaanse actualiteitsprogramma 60 minutes. Voorts zei ze dat een recessie niet noodzakelijk is om de geldontwaarding naar beneden te krijgen.

Janet Yellen spreekt over een prijsplafond van 60 dollar per vat voor Russische olie
Janet Yellen (Chip Somodevilla/Getty Images)

11.08 – LSE in de lift na samenwerking met Microsoft

Het aandeel London Stock Exchange Group (LSE) stijgt maandag 4 procent nadat Microsoft bekendmaakte een belang te nemen in het bedrijf. Dat belang wordt overgenomen van Blackstone en Thomson Reuters die een belang in LSE houden sinds de Refinitiv-transactie (zie bericht van 08.36 uur).  

10.16 – Rivian pauzeert plannen om samen met Mercedes elektrische bestelwagens te bouwen

Rivian, producent van elektrische wagens, laat weten dat het de plannen om samen met Mercedes Benz elektrische wagens te bouwen tijdelijk opbergt. Die aankondiging komt er slechts drie maanden nadat de twee producenten daarover een overeenkomst hadden gesloten. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De producent van elektrische wagens zegt dat hij zich za richten op zijn consument en bestaande commerciële activiteiten, terwijl hij probeert om positieve cashflow te generen in de Verenigde Staten. “De opschorting van deze samenwerking weerspiegelt ons proces van voortdurende evaluatie van onze grote investeringsprojecten, rekening houdend met onze huidige en verwachte economische situatie”, klinkt het.

09.49 – Productie Britse industrie stabiel

De Britse industrie produceerde op maandbasis evenveel in oktober als in september. Dat blijkt uit cijfers van het Britse officiële statistiekbureau. Electriciteit en gas daalden 2,4 procent, maar de maakindustrie groeide 0,7 procent. De productie lag in oktober 0,3 procent hoger ten opzichte van februari 2020, de laatste maand voor het uitbreken van de coronacrisis.

09.14 – Bpost tuimelt 10 procent naar beneden

Het is opnieuw mogelijk om aandelen van Bpost te verhandelen. De handel in dat aandeel werd afgelopen vrijdag gepauzeerd nadat BusinessAM liet weten dat het postbedrijf Dirk Tirez, de CEO van Bpost, op straat heeft gezet. Hij moest opstappen omdat er gesjoemeld is met het inmiddels beruchte krantencontract.

Na ruim 10 minuten handelen, noteert bpost 10,3 procent in het rood.

Dirk Tirez, de CEO van Bpost – Getty Images

09.08 – Europese beurzen openen in het rood

Na enkele minuten handelen kleuren de Europese beurzen rood. De Eurostoxx50 noteert 0,6 procent in het rood en de Bel20 laat 0,2 procent liggen.

08.36 – Microsoft koopt belang in London Stock Exchange

Microsoft heeft een nieuw samenwerkingsakkoord (10 jaar) met de London Stock Exchange gesloten. De techgigant neemt ook een belang ten belope van 4 procent in de beurs.

08.32 – Amgen dichtbij overname Horizon Therapeutics

Amgen is in gevorderde onderhandelingen om Horizon Therapeutics over te nemen voor een bedrag ruim boven de 20 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Dat zou de grootste fusie onder farmaceuten dit jaar zijn.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf bleef als enige over van de drie kandidaten in een veiling van Horion, volgens de personen, nadat het Franse Sanofi zondag meldde zich terug te trekken. Sanofi noemde de overnameprijs te hoog en besloot geen bod uit te brengen op Horizon. Een deal zou maandag kunnen worden gesloten, als de gesprekken met Amgen niet vastlopen.

08.17 – VS willen Japanse chipexport naar China beteugelen

De Verenigde Staten hebben Japan gevraagd om de chipexport naar China te beperken. Dat schrijft Kyodo op basis van bronnen volgens het persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Gina Raimondo, zou het verzoek op vrijdag telefonisch hebben neergelegd bij de Japanse minister van Handel, Yasutoshi Nishimura. Niet eerder zou er op ministerieel niveau een dergelijk verzoek van de VS over de kwestie zijn gekomen.

Als gevolg van de berichtgeving stonden Aziatische chipaandelen vanochtend onder druk. Onder meer chipmakers Samsung en TSMC noteerden tot 2 procent in het rood.

(Photo by Maurice Tsai/Bloomberg via Getty Images)

07.42 – Avantium vindt nieuwe klant

Avantium heeft in Monosuisse een afnemer voor PEF gevonden. De PEF zal worden geproduceerd door Avantium in zijn geplande FDCA-fabriek in Delfzijl.

Avantium verwacht de productie in Delfzijl, waar de bouwwerkzaamheden nu bezig zijn, te kunnen starten in 2024. Monosuisse zal PEF kopen voor gebruik in monofilamentgarens, die in een breed scala van industriële toepassingen kunnen worden gebruikt.

07.33 – Het Chinese consumentenvertrouwen krijgt een klap

Chinese consumenten waren vorige maand bijna even negatief over hun huidige en toekomstige financiële omstandigheden als begin 2020, toen de coronapandemie uitbrak. Dat blijkt uit een peiling van de Amerikaanse firma Morning Consult. De index vertoonde dit jaar een neerwaartse trend omdat China het hoofd moest bieden aan meerdere uitbraken van het coronavirus. Voorts houdt een vastgoedcrisis het land nog altijd in zijn greep.

07.01 – Vijf rentebesluiten in twee dagen

In een tijdsbestek van 2 dagen komen maar liefst vijf centrale banken met hun rentebesluit naar buiten. Woensdag is het de beurt aan de Amerikaanse Federal Reserve en donderdag volgen de Noorse en Zwitserse centrale bank, de Bank of England en de Europese Centrale Bank.

Dat komt niet heel vaak voor, aldus valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst “Ook de timing van dit fenomeen is bijzonder zo net voor de kerstvakantie”, aldus de marktkenner. Richting de kerst droogt de liquiditeit steeds verder op, volgens Derks.

“Over het algemeen profiteert de dollar tegen het eind van het jaar van extra vraag door het oppoetsen van de balans en zie je dat de overnight rentes op dollars fors kunnen oplopen tot soms boven de 20 procent als we de jaarultimo passeren”, aldus de valutaspecialist. Lees er hier alles over.

06.43 – Er staat behoorlijk wat op de planning voor de beleggers

Goedemorgen,

Deze week hebben beleggers heel veel om naar uit te kijken. Zo komen we morgen te weten in welke mate het leven in de Verenigde Staten duurder is geworden. Woensdag treedt de Federal Reserve in de spotlight. Die zal dan laten weten hoe fors de rente zal stijgen. De dag erna is het dan de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Meer