Aandeel Bpost krijgt rake klappen na ontslag CEO

Na een onderbreking afgelopen vrijdag is het opnieuw mogelijk om aandelen van Bpost te kopen. Na zo’n uur handelen noteert het Belgische postbedrijf ruim 10 procent in de min.

Waarom is dit belangrijk?

Bpost is op zoek naar een nieuwe CEO. Business AM meldde afgelopen vrijdag dat het postbedrijf CEO Dirk Tirez op straat heeft gezet omdat er gesjoemeld is met het inmiddels beruchte krantencontract.

In het nieuws: Het aandeel van Bpost kleurt bloedrood. Na een uur handelen, noteert het postbedrijf 10,6 procent in de min. Je kan nu aandeelhouder worden voor 5,12 euro per effect.

  • Tirez had in oktober al een stap opzijgezet toen er een intern onderzoek naar de veelbesproken concessie voor de krantendistributie werd opgestart. “Deze review is momenteel nog steeds aan de gang, maar op grond van de elementen waarover zij beschikt, nam de raad van bestuur vandaag de beslissingen”, klonk het vorige week.
  • Bpost riskeert overigens een stevige boete als er inderdaad wetten zijn overtreden bij de toekenning van de distributie van kranten in België. Die boete kan oplopen tot 443 miljoen euro volgens ING, oftewel 10 procent van de verwachte omzet in 2022. De bank benadrukt dat dit wel het slechtst denkbare scenario is. Als Bpost deze boete moet betalen, zal er vermoedelijk geen dividend worden uitgekeerd, verwacht de grootbank.
  • Hoe dan ook was de positie van de CEO onhoudbaar geworden, waardoor Bpost vrijdag uiteindelijk besloot om hem de laan uit te sturen.
  • Nu moet het postbedrijf op zoek naar een nieuwe leidinggevende. Die zoektocht is zelfs wellicht al even aan de gang, zo valt uit indiscreties op te maken.
  • Het is de vijfde keer in twee jaar tijd dat het Bpost op zoek moet gaan naar een nieuwe CEO.

Details: Bpost kan hoe dan ook een opkikkertje gebruiken.

  • Het Belgische bedrijf heeft het dit jaar al zwaar te verduren gekregen op de beurs. In vergelijking met de start van 2022 noteert het aandeel zo’n 35 procent in de min.
  • Tot nu hanteren de beurshuizen het advies “kopen”. Volgens Guruwatch, een site die de adviezen van de beurshuizen opvolgt, bedraagt het gemiddelde koersdoel 8,52 euro, wat een stijging met zo’n 66 procent impliceert tegenover de huidige koers. Kans bestaat natuurlijk dat sommige beurshuizen hun advies zullen wijzigen na het ontslag van Tirez. Een nieuwe CEO kan weliswaar voor meer vertrouwen zorgen bij de beleggers. Dat valt nog af te wachten.
  • Update: Degroof Petercam heeft vandaag het advies voor Bpost verlaagd van “kopen” naar “houden”, waarbij het koersdoel daalde van 8 naar 7 euro. “Er is opnieuw veel onzekerheid aan de top en dit kan een negatieve financiële impact hebben, omdat de strategische transformatie van het bedrijf naar een internationale e-logistieke speler vertraging oploopt”, aldus analist Frank Claassen van Degroof Petercam

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20