‘Linkse hardliner’ Bodson neemt over als ABVV-voorzitter

Thierry Bodson is de nieuwe nationale voorzitter van de socialistische vakbond ABVV. Hij neemt samen met Miranda Ulens minstens tijdelijk de leiding over, na het gedwongen vertrek van Robert Vertenueil.

Waarover gaat het? Robert Vertenueil, tot nu toe de kopman van FGTB-ABVV, werd maandagavond naar het kapblok gevoerd. Hij verloor een vertrouwensstemming bij de Waalse achterban. Officieel omdat hij een dubbelinterview deed met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘Maar het conflict zat veel breder dan dit incident, men zocht een stok om mee te slaan’, is achter de schermen te horen.

En nu? De ABVV-top zocht dinsdag een oplossing. Die bestaat erin dat Vertenueil, die destijds Rudy De Leeuw opvolgde, zijn verkozen mandaat inlevert en aan Bodson gevraagd werd om tijdelijk het bestuur in handen te nemen. Dat doet hij samen met Miranda Ulens. Als algemeen secretaris is zij de nummer twee bij ABVV. Sowieso staat er in september een voorzittersverkiezing op de planning.

Opmerkelijk? Dat Thierry Bodson aan de macht komt, is wel tekenend voor de toenemende greep die PTB/PVDA krijgt op de socialistische vakbond. Hij is een hardliner die als ‘nog linkser’ dan z’n voorganger wordt omschreven. In het verleden gold hij als een groot tegenstander van de regering Di Rupo. Bodson geeft nu al aan dat hij bij de voorzittersverkiezing kandidaat zal zijn.

Zijn reactie? Aan persagentschap Belga meldt Bodson dat een lang machtsvacuüm voor hem niet aan de orde was. ‘De gezondheidscrisis en de economische crisis duren voort. Nog deze ochtend hebben we veel informatie ontvangen over sluitingen en faillissementen. Dat zijn nu de grote uitdagingen voor ons’, zegt hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20