Socialistische vakbond stuurt voorzitter naar de exit na ontmoeting met MR-voorzitter

Het vertrek van Robert Vertenueil, de voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, is slechts een kwestie van tijd. Een interview dat hij afgelopen weekend had gegeven, samen met MR-voorzitter George-Louis Bouchez, was intern in het verkeerde keelgat geschoten.

Een interview in de kranten van Sudpresse en Le Soir heeft heel wat stof doen opwaaien. De hoofdrolspelers waren twee voorzitters die niet vaak lieve woorden voor elkaar over hebben: George-Louis Bouchez (MR) en Robert Vertenueil (ABVV of FGTB). Ze toonden zich bereid om te onderhandelen over een ‘nieuw sociaal pact’.

Heel snel waren de rimpelingen voelbaar aan vakbondszijde. Verraad? Vertenueil heeft zijn (Franstalige) basis niet geraadpleegd. Dit uitje is niet wat je zou verwachten van een FGTB-voorzitter, klinkt het maandag in Le Soir.

MR wint

De PTB, de Franstalige versie van de uiterst linkse PVDA, reageerde onmiddellijk. De partij wordt er vaak van beschuldigd de vakbonden, ooit het terrein van haar buurman PS, helemaal op te slorpen. De vraag is dus: waar bevindt het ABVV en zijn Franstalige vleugel FGTB zich op het politieke spectrum? Al zeker niet daar waar Vertenueil naartoe neigde.

Voor de liberalen van de MR is er echter alleen maar winst. Wat er ook gebeurt: Bouchez heeft openheid getoond en een ruzie aangewakkerd die al langer leeft.

Volgens Le Soir is de vervanging al gevonden in de figuur van Thierry Bodson, goed verankerd in linkse kringen. Hij heeft zich nog nooit ingehouden om zich uit te spreken over rechts beleid. De kortstondige heroriëntatie van de organisatie zal snel vergeten zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20