Libra bergt ambities om ‘dé digitale munt’ te worden helemaal op

Facebook gaat zijn gecontesteerde libra-project helemaal anders aanpakken. In de bijgestuurde plannen zullen ook andere cryptomunten geaccepteerd worden in het netwerk.

De Libra Association, het consortium achter de digitale munt, stelde de aangepaste plannen voor. De bijsturingen kwamen er in reactie op kritiek van financiële instellingen en centrale banken. De bedoeling is nu om ook andere cryptomunten toe te laten in het netwerk. Het gaat dan om munten die gekoppeld zijn aan bestaande valuta, zoals de dollar of de euro. Facebook hoopt de critici zo te overtuigen.

Vorige zomer kondigde Facebook de plannen voor een eigen cryptomunt met veel fanfare aan. Met de medewerking van 28 grote bedrijven, waaronder betaalreuzen Visa, PayPal en Mastercard, zou de libra uitgroeien tot dé mondiale digitale munt. Daarmee zou iedereen wereldwijd, inclusief 1,7 miljard mensen zonder bankrekening, vlot geld kunnen overmaken. Alleen draaide dat even anders uit: de ene na de andere partner haakte af.

Witwaspraktijken

Ook politici wereldwijd struikelden over elkaar om de plannen af te schieten. Zowel de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve als de Europese Centrale Bank (ECB) hadden serieuze bedenkingen. De toezichthouders maken zich zorgen dat libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen. Ook bestaat de vrees dat de munt door criminelen aangewend kan worden voor witwaspraktijken.

Het is nog onzeker of de aangepaste plannen de financiële waakhonden zullen overtuigen. Facebook heeft altijd beloofd dat de lancering niet doorgaat zonder goedkeuring van de toezichthouders. Intussen voeren Facebook en partners gesprekken met de Zwitserse autoriteiten over het verkrijgen van een betalingslicentie. De bedoeling is om de libra in de tweede helft van dit jaar te kunnen lanceren.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.