Libanon neemt Syrisch schip met gestolen Oekraïens graan in beslag

Volgens de Libanese autoriteiten zou het Syrische schip Laodicea gestolen gerst- en tarwemeel uit Oekraïne vervoeren.

Libanon heeft vorige week een schip in beslag genomen dat volgens de lokale autoriteiten gestolen graanwaren uit Oekraïne zou vervoeren. Dat zei de Libanese openbare aanklager Ghassan Oueidat tegen Bloomberg.

Het schip in kwestie is de Laodicea, onderdeel van de vloot van Syria Mar Shipping, een Syrische rederij, staat te lezen op de Europese database Equasis. De firma en het schip werden in 2015 al eens om de oren geslagen met Amerikaanse sancties vanwege hun relaties met de Syrische overheid van president Bashar Assad.

De Laodica kwam volgens gegevens van Bloomberg op 27 juli aan in Tripoli. Sindsdien wordt het schip vastgehouden terwijl de Libanese autoriteiten een onderzoek uitvoeren naar de oorsprong van de graanwaren, zei Oeuidat aan Bloomberg.

500.000 ton gestolen graan

De Oekraïense ambassade in Beirut meent dat het schip volgepompt werd met Oekraïens graan in Feodosia, een plaats op de door Rusland bezette Krim. De gerst- en tarwemeel aan boord zou afkomstig zijn van Zaporizhzhya, Mykolaiv en Kherson: regio’s uit het zuidoosten van Oekraïne.

Oekraïne meent dat Rusland tijdens de bezetting van die drie regio’s al zeker 500.000 ton aan graan heeft gestolen van het land. Rusland ontkent de diefstal maar kondigde onlangs wel aan dat het graan zou exporteren uit bezette havens. 

De graanexport uit de Krim is sinds de invasie van Oekraïne fors gestegen. De VS en de EU leggen sancties op aan bedrijven die gestolen graan exporteren vanuit het schiereiland. 

Begin juli riep Oekraïne nog zijn Turkse ambassadeur op het matje nadat de Turkse autoriteiten het Russische schip Zhibek Zholy de haven van Karasu lieten verlaten. Dat schip vervoerde wellicht gestolen Oekraïens graan en werd tijdelijk opgehouden door de Turkse douane.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20