Russen moet nationale feestdag stopzetten in de Krim: “Vanmorgen besloot Oekraïne onze marinedag te bederven”

Rusland beweert dat zijn hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot in Sevastopol, een stad in de geannexeerde Krim, op zondagochtend werd getroffen door een Oekraïense aanval met een drone. Daardoor moesten de festiviteiten worden stopgezet, een domper voor Poetins bezetters: het is namelijk de Dag van de Russische marine, een nationale feestdag in Rusland.

De aanval werd bekendgemaakt door Mikhail Razvozhayev, het hoofd van de plaatselijke Russische administratie. “Vanmorgen besloot Oekraïne onze marinedag te bederven”, zei Razvozhayev. 

“Een niet-geïdentificeerd object vloog de binnenplaats van het hoofdkantoor van de vloot binnen. Volgens voorlopige gegevens was het een drone. Vijf mensen raakten gewond. Dit zijn werknemers van het hoofdkantoor. Er waren geen dodelijke slachtoffers”, klinkt het in een mededeling.

Door de aanval werden alle festiviteiten voor de Dag van de Russische marine stopgezet om veiligheidsredenen. 

Valse vlag, zegt Oekraïne

Oekraïne heeft de aanval niet erkend. Een anonieme ambtenaar uit Odessa, een grote Oekraïense havenstad in het zuidwesten van het land, spreekt van een “overduidelijke provocatie”. Daarbij impliceert die dat Rusland een zogenaamde valse vlag-aanval uitvoerde, een aanval die dusdanig is ontworpen om het te doen lijken alsof ze werd uitgevoerd door de tegenstanders. Met andere woorden, Rusland zou zelf de boosdoener zijn.

In een regelmatige update over de militaire activiteiten die zondag door Oekraïne werd gepubliceerd, staat geen informatie over een mogelijke aanval op Sevastopol. Het Oekraïense leger heeft nog niet op de kwestie gereageerd, volgens berichtgeving van The Guardian.

Sevastopol bevindt zich in het zuiden van de Krim en bevindt zich op honderden kilometers van het front. Daardoor is de kans groot dat de drone werd gelanceerd vanuit door Rusland bezet gebied. Volgens een woordvoerder van de Russische marine was de drone “zelfgemaakt” en bevatte die een kleine hoeveelheid explosieven.

Vlaggenschip zou afwezig zijn

Dat de festiviteiten niet zoals gepland zullen doorgaan, kan er meteen voor zorgen dat Rusland geen gezichtsverlies lijdt. Het vlaggenschip van de Russische vloot in het Zwarte Zeegebied, de Moskva, werd in april immers tot zinken gebracht door een Oekraïense raketaanval. 

Tijdens de feestelijkheden zou immers een tentoonstelling van alle schepen in de baai van Sevastopol worden gehouden door de vlootcommandant. Ook vuurwerk en een concert stonden op de agenda. 

De afwezigheid van de Moskva, het pareltje van de Russische vloot in de regio, zou opvallend zijn geweest. Het was een van de grootste schepen in het marinearsenaal van de Russische marine en het zinken ervan was een grote klap voor Vladimir Poetin en zijn kameraden. 

Poetin zelf zou echter niet aanwezig zijn geweest: de Russische dictator is voor de feestdag naar Sint-Petersburg afgereisd, waar zich het hoofdkwartier van de Baltische vloot bevindt, de oudste vloot van de Russische marine. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20