Leuvens bedrijf ontwikkelt 3D geprint zuurstofmasker

Materialise begint in Leuven en en in de VS meteen met de productie van 3D geprinte zuurstofmaskers die in de coronaviruscrisis een alternatief kunnen zijn voor de schaarse beademingstoestellen.

‘Met deze geassembleerde maskers kunnen artsen de tijd die een patiënt aan een mechanische beademingstoestel hangt verkorten, wat helpt om de druk op de leveranciers van beademingstoestellen te verminderen’, zegt de Leuvense pionier in 3D printing.

Door het zuurstofmasker te koppelen aan standaardapparatuur die in de meeste ziekenhuizen beschikbaar is, ontstaat een toestel dat de ademhaling van patiënten vergemakkelijkt door het creëren van druk in de longen. De techniek heet ‘positieve eindexpiratoire druk’ (Engels: PEEP).

Materialise is nu bezig met het versnellen van de reglementaire registraties die cruciaal zijn om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te garanderen. Het bedrijf verwacht het apparaat midden april ruim beschikbaar te hebben voor ziekenhuizen.

Snelle wereldwijde uitrol

‘3D-printing speelt een cruciale rol in de strijd tegen de wereldwijde coronaviruspandemie door het mogelijk te maken innovatieve oplossingen te ontwikkelen en deze zeer snel wereldwijd beschikbaar te hebben’, zegt directeur medische toestellen Brigitte De Vet van Materialise. ‘Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat de medische producten die we op de markt brengen veilig en effectief zijn.’

De zogeheten Materialise NIP Connectors zullen geproduceerd worden in gecertificeerde faciliteiten van het bedrijf in België, in het Amerikaanse Plymouth (Michigan) en bij partnerbedrijven.

Lees ook: Brussels ziekenhuis gebruikt snorkelmaskers van Decathlon om coronapatienten te helpen

Meer