Leuvens 3D-printingbedrijf maakt gigantische sprong op Amerikaanse techbeurs

Het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise steeg dinsdagavond niet minder dan 18,5 procent op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Nochtans was daar niet echt een aanwijsbare reden voor. Analisten stellen zich daar serieuze vragen bij.

Dergelijke prestaties zijn meestal voorbehouden voor bedrijven die uitzonderlijk goed nieuws te melden hebben, zoals biotechbedrijven die met een medicijn op de markt komen. Dat bewijst de koerssprong van Argenx dinsdag na goede resultaten voor zijn medicijn efgartigimod.

Maar bij Materialise was er niets bijzonders te melden. Waarnemers wijzen erop dat een gelijkaardige stijging werd opgetekend toen het aandeel in de Amerikaanse tracker Global Robotics and Automation ETF terechtkwam.

Een tracker volgt een bepaalde index of sector zo nauwkeurig mogelijk, maar probeert alles zo evenwichtig mogelijk te houden. Als een bedrijf dus minder waard wordt, moet de tracker dat ofwel verkopen of er aandelen van bijkopen om het fonds weer in evenwicht te brengen. Dat zou kunnen verklaren waarom Materialise het zo goed deed dinsdag.

Aandelen verkopen

De beursanalist van de Belgische bank KBC verlaagt het advies voor Materialise van ‘houden’ naar ‘afbouwen’. Volgens de jongste vooruitzichten zou de koers in 2021 aan dit tempo 1.089 keer groter zijn dan de winst.

KBC vindt het welletjes. ‘Elk aandeel heeft zijn plafond’, klinkt het. De bank denkt dus dat het beter is om een deel van uw Materialise-aandelen te verkopen. Andere analisten die het aandeel opvolgen, raden aan om het aandeel te houden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20