Gentse biotech’er Argenx brengt Bel20 in hogere sferen

Het Gentse biotechbedrijf Argenx komt dinsdag met nieuwe resultaten van zijn middel tegen de spierziekte myasthenia gravis. Ze zijn zo goed dat beleggers het aandeel tot 20 procent hoger sturen. De Bel20 stijgt 2,4 procent.

Uit de derde en bepalende fase van het onderzoek naar efgartigimod, een medicijn van Argenx tegen de spierziekte myasthenia gravis, blijkt dat de toestand van twee derde van de patiënten verbeterde na de behandeling. Bij de placebogroep was dat maar 30 procent. Nog beter, bij 40 procent van de behandelde patiënten waren er geen symptomen meer achteraf.

Myasthenia gravis is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen zichzelf. Dat leidt ertoe dat prikkels niet meer goed worden overgebracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren zwakker worden. Op lange termijn veroorzaakt dat verlamming. De ziekte treft jaarlijks twee tot acht mensen per 1 miljoen inwoners.

De resultaten betekenen dat het middel zo goed als naar de markt kan, mits het goedkeuring krijgt van de farmawaakhonden. Nog voor het einde van dit jaar wil Argenx toelating vragen in de VS. Beleggers kunnen daarmee leven en kopen het aandeel lustig bij. Rond 10.30 uur staat het 20 procent hoger.

Banken

Voorts doen ook banken het goed. KBC en ING stijgen respectievelijk 5,5 en 3,3 procent, de verzekeraar Ageas doet er 5,4 procent bij. Ook in Amsterdam gaat ABN Amro 4,3 procent hoger.

De andere Europese beurzen stijgen ook allemaal, zij het lichter dan de Bel20. In Frankfurt stijgt Lufthansa 5,1 procent op na nieuws dat het bedrijf een reddingspakket van 9 miljoen euro krijgt van de Duitse regering. Tenminste, als Europa daarmee akkoord gaat.

Op de beurs van Londen wordt de prestatie van de dag neergezet. Het aandeel van de luxewagenbouwer Aston Martin stijgt maar liefst 40 procent na de aankondiging dat CEO Andy Palmer opstapt. Hij wordt vervangen door AMG-baas Tobias Moers. AMG is de groep boven Mercedes-Benz.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20