Lening zonder jaarcijfers te presenteren (voor ondernemers)

Op zoek naar een lening zonder jaarcijfers voor te leggen? Een van de eerste dingen die ondernemers ontdekken als ze op zoek zijn naar financiering, is dat banken geen bedrijfsplannen financieren. Dat zou tegen het bankrecht zijn als ze dat deden. Banken hebben te maken met het geld van particulieren. Wil je dat jouw bank je spaarcenten in een onzekere start-up investeert?

Als je begrijpt hoe een bankier naar een ondernemer kijkt, vergroot je jouw kans op succes bij het verkrijgen van de lening die je nodig hebt. Eén ding dat je moet begrijpen, is dat een bankier jouw bedrijf objectief bekijkt en dat zijn of haar mening meestal niet bij jouw visie past.

Ben je ondernemer en op zoek naar financiering? Dan raden we zeker aan om een kijkje te nemen bij Cetelem:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).Daar kunt u gratis uw lening simulerenaan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Let op: geld lenen kost ook geld!

Belangrijke factoren die jouw bankier zal overwegen

Of je nu een bedrijf wil starten of je bestaande bedrijf wil uitbreiden, hier volgen enkele belangrijke factoren die een bankier overweegt bij het aanvragen van een zakelijke lening, zelfs zonder jaarcijfers:

Je persoonlijke en professionele profiel

Het eerste waar een bankier naar zal kijken, is jouw karakter en eerdere zakelijke ervaring. De eerste indruk weegt door. Van je kleding en houding tot de manier waarop je je project presenteert, de bankier probeert jouw vermogen om het bedrijf te beheren te beoordelen. Een bijgewerkt CV dat jouw vaardigheden en expertise met betrekking tot het bedrijf onderstreept, moet op jouw checklist staan.

De levensvatbaarheid van jouw project

De eerste vraag die de bankier moet beantwoorden wanneer hij naar jouw bedrijfsplan kijkt, is: “Hoe realistisch is het”? De levensvatbaarheid van je project wordt ingeschat, de kansen en de risico’s die in jouw bedrijfsplan worden gepresenteerd, inclusief financiële prognoses. Maar ook de ervaring van het managementteam en de marketing- en verkoopstrategie zijn van belang. Je moet de bankier ervan overtuigen dat jouw bedrijf levensvatbaar kan worden en dat je klaar bent om die taak te volbrengen.

Jaarcijfers of alle financiële details van jouw bedrijf

Dat omvat alle lopende en oude leningen en schulden, alle bankrekeningen, beleggingsrekeningen, creditcardrekeningen. Ook natuurlijk ondersteunende informatie, waaronder belasting-ID-nummers, adressen en volledige contactgegevens moeten meegegeven worden. Een beginnend bedrijf kan dus enkel de basisinfo voorleggen en nog geen jaarcijfers.

Jouw financiële capaciteit

Een solide kredietgeschiedenis zegt veel over jouw betrouwbaarheid en het vermogen om een ​​succesvol, winstgevend bedrijf te leiden. De bereidheid om een ​​aanzienlijke hoeveelheid geld in jouw bedrijf te steken, toont jouw geldschieter dat je toegewijd bent aan het project. Je bent dus bereid om het risico te delen.

Jouw kennis van de markt en de concurrentie

De bankier wil zien dat je jouw plan hebt gebaseerd op een degelijke analyse die rekening houdt met de markt, de concurrentie en de economische context. Doe je eigen onderzoek en laat zien dat je de trends, de kansen en de risico’s kent.

Als beginnend ondernemer is het onmogelijk jaarcijfers voor te leggen. Maar lenen zonder jaarcijfers kan dus ook als je voldoende andere bewijsstukken van je zekere financiële toekomst aan de bank kan voorleggen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20