Lening voor je verbouwing

Wanneer je al een poosje in dezelfde woning woont, kan het tijd zijn om deze eens grondig te verbouwen. Uiteraard kun je ook besluiten om een pas gekocht huis te gaan verbouwen zodat het aan al je eigen wensen gaat voldoen. In bepaalde gevallen kunnen er echter bij een verbouwing kosten de kop opsteken waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden of hebt kunnen voorzien.

Hoeveel kan ik lenen voor een verbouwing?

Schermafbeelding 2016-06-12 om 19.02.02

Hoeveel geld je kunt lenen voor een verbouwing zal van geval tot geval uiteenlopen. Er zijn immers verschillende factoren van invloed op de maximale verbouwingslening die je aan kunt gaan en welke leenvorm hiervoor het meest gunstig zal zijn. In alle gevallen geldt wel dat een verbouwing vaak een heleboel geld zal kosten. Een aparte lening afsluiten kan in sommige gevallen dan ook een prima oplossing zijn, bijvoorbeeld als de verbouwingskosten niet op kunnen worden genomen in de hypotheek.

In andere gevallen is het wel mogelijk zijn om een nieuwe hypotheek aan te gaan, waarbij je met alle kosten van de verbouwing rekening kunt houden. De periodieke afbetalingen kunnen dan gunstiger uitvallen en de uiteindelijk leenkosten kunnen zelfs lager uitvallen dan aanvankelijk werd verwacht.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Bepaling van de leencapaciteit

Je leencapaciteit zal altijd wel een bepalende factor blijven ten aanzien van de hoogte van de maximale leensom voor een verbouwing. Hoeveel geld je voor een verbouwing kunt lenen, zal onder andere afhangen van je vaste inkomen. Bij de aankoop van een huis kun je overwegen om de totale aankoopsom te financieren, of een extra bedrag te lenen voor een verbouwing die je uit wilt voeren. Indien je minder dan de aankoopprijs leent, zul je overigens wel te maken krijgen met een gunstigere rentevoet dan wanneer je het totale aankoopbedrag wilt financieren met een lening. Tegenwoordig lenen zonder je eigen spaargeld te gebruiken is vrijwel niet meer mogelijk.

Terugbetalingscapaciteit

Al met al wil een kredietverstrekker diverse garanties hebben dat je de leensom ook daadwerkelijk terug kunt betalen. Door op basis van je vaste inkomen, de waarde van je huis en de leenvorm kan je terugbetalingscapaciteit redelijk goed vast worden gesteld. Op het moment dat je geld leent voor een verbouwing, dan dien je rekening te houden met de uitgangsregel van 1/3e deel van je inkomen om te voorzien in de terugbetalingen. Als je dus al een hypotheek hebt lopen, maar toch extra geld wilt lenen voor een verbouwing, dan is het niet moeilijk om zelfs te bepalen hoe je maandlasten zullen veranderen.

Welk leenvorm kies ik voor de verbouwing?

Om een verbouwing te financieren kun je onder andere kiezen voor een tweede hypotheek, maar ook een persoonlijke lening kan tot de opties behoren.

  • Een hypotheek: absoluut een goede keuze wanneer je nog een dergelijke lening hebt lopen en als het een flinke verbouwing betreft. Bovendien is een hypotheek fiscaal aftrekbaar is. Je zou zelfs voor een tweede hypotheek aan kunnen gaan, mits de waarde van je eigen huis hoger ligt dan het totale leenbedrag.
  • Een persoonlijke lening: zal je meer vrijheid bieden en misschien ervoor zorgen dat je lening vlotter verloopt. Aangezien een persoonlijke lening eigenlijk gebruikt dient te worden voor persoonlijke uitgaven kun je slechts de rente inbrengen in de belastingen waardoor je voordeel aanzienlijk lager uit zal vallen dan de woonbonus bij een hypotheek.

Tips bij geld lenen voor een verbouwing

  • Gebruik een simulatie voor het vinden van de voordeligste lening en aanbieder zodat vooraf weet wat je te wachten zal staan en wat de uiteindelijke kosten zullen zijn,
  • Van tevoren zelf een berekening maken kan je inzicht geven op je terugbetalingscapaciteit en de maximale leensom. Als basis neem je hierbij al je vaste inkomsten waar je vervolgens al je kosten aftrekt om je budget te bepalen voor de periodieke afbetalingen.
  • Een onnodig lange looptijd van een lening zal ervoor zorgen dat je periodieke lasten lager zullen worden, maar dat de leenkosten uiteindelijk veel hoger zullen worden. De looptijd van een lening dien je dan ook zo kort mogelijk te houden, maar wel zo dat je niet in de financiële problemen komt elke maand.
  • Ga na of je echt hebt op bepaalde premies als je gaat verbouwen, zoals de Vlaamse Renovatiepremie. Deze premie ondersteunt de huiseigenaren die willen gaan verbouwen om de kwaliteit van hun woning flink te verbeteren. Om de premie aan te kunnen vragen moet je wel de bewoner of de verhuurder van een betreffende woning zijn.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20