Lening boetevrij aflossen

Wanneer je boetevrij extra kunt aflossen als je een lening of krediet af hebt gesloten, kan snel je maandelijkse leenlasten verlagen en rente besparen. Bovendien kan een boete soms zelfs fiscale voordelen opleveren. De afbetalingswijze van een lening zal bepalend zijn voor de hoogte van de periodieke kosten, maar ook de hoogte van boeterente. Sommige leningen worden immers in termijnen afbetaald, terwijl andere aan het einde van de looptijd ineens worden afgelost.

Aflossingsvormen van een lening

Er zijn meerdere vormen om een lening of hypotheek af te lossen:

 • De lening elke maand rechtstreeks afbetalen, zoals bij annuïteiten- of lineaire hypotheken,
 • De lening onregelmatig verplicht afbetalen, zoals bij een aflossingsvrije hypotheek,
 • De lening later afbetalen, zoals tegen de tijd dat de looptijd afloopt, onder andere bij:
  • banksparen,
  • een spaarhypotheek,
  • een beleggingshypotheek,
  • een hybride hypotheek.

Bij deze aflossingsvorm is de aftrek van de hypotheekrente maximaal en vindt er op een tweede rekening juist vermogen opbouw plaats.

 • Extra aflossingen doen bovenop de verplichte afbetaling van de lening.

Maandelijkse aflossingen

Wanneer je bij een consumptieve lening elke maand wilt aflossen, dan is er sprake van een persoonlijke lening. Deze lening heeft een aflopend krediet waarbij een aantal zaken van tevoren worden bepaald, zoals:

 • de hoogte van de lening,
 • de hoogte van de periodieke aflossingstermijnen,
 • de hoogte van de bijkomende kosten.

In de regel zul je elke maand een annuïteit betalen. Dat wil zeggen dat je maandtermijn niet verandert. Deze manier van aflossen is het meest zeker. De hoogte van de maandtermijnen hangt af van de rente en de looptijd van de afgesloten lening of hypotheek. Voordeel van deze aflossingwijze is dat de schuld geleidelijk af zal nemen. Behalve per maand kunnen de betalingen soms ook per kwartaal of per zes maanden plaatsvinden. Door de betalingen per maand te doen, kunnen de uitgaven echter prima op de maandelijkse inkomsten af worden gestemd.

Boetevrij aflossen van een lening

Boetevrij een (hypothecaire) lening afbetalen is niet in alle gevallen toegestaan. In sommige gevallen kun je wel elke jaar een bepaald bedrag boetevrij aflossen. Voordat je besluit om je lening extra af te gaan lossen, is het zaak informatie in te winnen over de mogelijkheden en het eventuele boetebedrag dan betaald moet worden.

Wanneer je elke maand een hypothecaire lening afbetaalt, dan zal de rente die betaalt minder worden. Dit geldt eveneens voor je hypotheekrenteaftrek. Als gevolg hiervan krijg je meer duidelijkheid en zal de kans op schulden na de verkoop van de woning afnemen.

Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Bij een persoonlijke lening loopt de kredietverstrekker minder risico en betaal je een lagere rente. Een dergelijke lening aangaan is dan ook relatief voordelig. Bovendien wordt de looptijd van de lening afgestemd op het leendoel, zodat je zo kort mogelijk met een lening opgezadeld wordt en kun je later een lenen voor een ander leendoel. Niet elke bank staat het toe dat je een persoonlijke lening boetevrij aflost.

Doorlopend krediet boetevrij aflossen

Een doorlopend krediet is aanzienlijk flexibeler dan een persoonlijk lening. Er wordt immers vooraf een maximale leensom bepaald, maar dit hoeft niet per se op te nemen. Vaak dien je een gering percentage af te lossen. Deze aflossing kun je echter weer opnemen binnen de afgesproken leenlimiet. Op die manier is het niet nodig telkens opnieuw een lening aan te gaan. Boetevrij aflossing is bij een doorlopend krediet doorgaans wel toegestaan.

Boetevrij aflossen vooraf bepalen

Door goed te letten op de voorwaarden die verbonden zijn aan bepaalde lening of krediet, kun je veel te weten komen over boetevrij aflossen. Sommige kredietverstrekkers, willen van boetevrij aflossen niets weten, terwijl andere hier geen enkel probleem mee hebben. Of er sprake kan zijn van boetevrij aflossen, kun je terugvinden in de voorwaarden die gekoppeld zijn aan een bepaalde lening of krediet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20