Carrie Lam, de Chief Executive van de Speciale Administratieve Regio Hongkong, kondigde aan niet op zoek te gaan naar een tweede termijn als leider van de regio. Lam kiest ervoor om zich toe te spitsen op haar familie. Haar nummer twee binnen de regering, John Lee Ka-chiu, zou zich kandidaat stellen om Lam op te volgen als Chief Executive.
Lam stond de afgelopen vijf jaar aan het hoofd van de wereldstad, en kreeg onder meer hevige protesten tegen de regering en een Covid-crisis op haar bord.
Van die laatste crisis ondervindt de stad nu nog steeds de problemen: Hongkong kent een vijfde golf, tot nu toe de zwaarste sinds het uitbreken van Covid. In de regio, waar nog een streng Zero-Covidbeleid wordt gevoerd, is nu nog steeds een stevig pakket aan maatregelen in voege, zoals een avondklok, afstandsonderwijs, horeca en fitnessruimtes die gesloten zijn, strenge reisbeperkingen en een verplichte quarantaine van 21 dagen na aankomst via vlucht. Eind februari moesten alle 7,5 miljoen Hongkongers zich verplicht laten testen.
Nu kondigde Lam dus aan dat ze binnen enkele maanden de ambt van Chief Executive neerlegt. Op 8 mei zal het Kiescomité de nieuwe Hongkongse leider aanduiden. Belangrijk om weten is wel dat dat Kiescomité louter bestaat uit in totaal 1.462 politici en rijke magnaten, die de lijn van de Chinese Communistische Partij in Peking volgen.
“Ik heb iedereen gezegd dat mijn familie mijn hoogste prioriteit is. Zij vinden het tijd dat ik naar huis ga”, kondigde Lam aan op een persconferentie. Op de vragen van journalisten naar wie ze zelf als haar opvolger ziet, weigerde de Hongkongse leider te antwoorden.
Momenteel zijn verschillende grote namen in Hongkong in de running voor de verkiezingen:
- Checkley Sin Kwok-lan: een filmproducer, kungfumeester en internetbekendheid, maar vooral een zakenman die het regime in China steunt.
- John Lee Ka-Chiu: de Chief Secretary of Administration, zowat de nummer twee van de Hongkongse politiek.
- Paul Chan: de Financial Secretary, de minister van Financiën van Hongkong
- Leung Chun-ying: vicevoorzitter van de Politieke Raadgevende Comité van de Chinese Volksrepubliek en voormalig Chief Executive.
Naast deze vier zijn er nog een resem aan kandidaten en mogelijke kandidaten. De uiteindelijke keuze is aan het Kiescomité. Financieel zal de nieuwe Chief Executive er alvast wel bij varen: met een jaarsalaris van bijna 600.000 Amerikaanse dollar keert Hongkong het op één na hoogste loon uit voor een regeringsleider. Enkel Singapore betaalt meer aan de premier van het land: 1,6 miljoen dollar. België landt op de negende plaats: premier Alexander De Croo (Open Vld) verdient ruim 260.000 dollar per jaar.