Alexander De Croo in top 10 van best betaalde regeringsleiders ter wereld

Volgens een rangschikking opgesteld door de Noorse bank Sumo Finans, behoort Alexander De Croo (Open Vld) tot de 10 meest verdienende regeringsleiders ter wereld. Op het niveau van de Europese Unie haalt onze premier zelfs het podium.

Als Belgische eerste minister krijgt De Croo een jaarsalaris van 220.000 euro. Ter vergelijking: het gemiddeld jaarinkomen van de Belgen ligt iets hoger dan 40.000 euro.

In de EU moet onze premier enkel de Duitse bondskanselier Angela Merkel (308.000 euro) en de Luxemburgse eerste minister Xavier Bettel (232.000) laten voorgaan. Zij staan respectievelijk zevende en achtste op de wereldranglijst. Als we naar de andere buurlanden kijken staat de Franse regeringsleider Jean Castex op de 20ste positie (184.000 euro), en zijn Nederlandse tegenhanger Mark Rutte op de 25ste plaats (162.000 euro).

Volledig Aziatisch podium

Drie Aziatische leiders voeren het globale klassement aan. De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, verdient omgerekend maar liefst … 1,66 miljard euro per jaar. Hij wordt gevolgd door de premier van Singapore Lee Hsien Loong (1,34 miljard euro) en de bestuursvoorzitter van Hongkong Carrie Lam (474.726 euro).

De Amerikaanse president Joe Biden bekleedt de vijfde plaats met een jaarsalaris van 333.000 euro. De minst goed betaalde regeringsleider is de premier van Sao Tomé en Principe, Jorge Bom Jesus. Zijn jaarloon bedraagt 1.750 euro.

En koning Filip?

De Noorse bank maakte ook een rangschikking van de best betaalde staatshoofden, presidenten of royals dus. Ook daar doen we het niet slecht: Koning Filip pronkt er op de 12e plaats, met een jaarlijkse dotatie en vergoedingen die in totaal geschat worden op meer dan 12 miljoen euro. In Europa krijgen enkel de prins van Monaco, en de Noorse en Zweedse koningen meer geld.

Het best betaalde staatshoofd is de koning van oliestaat Saoedi-Arabië, Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, die jaarlijks omgerekend meer dan 8 miljard euro binnenrijft. De eerder genoemde sultan van Brunei wordt ook beschouwd als het staatshoofd van zijn land. Met meer dan 1,6 miljard euro per jaar staat hij op de tweede positie.

De Koeweitse emir Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah staat derde met 138 miljoen euro. Vermeldenswaardig is dat de koningin Elizabeth II van Engeland op de vierde plaats staat, met meer dan 102 miljoen euro per jaar.

In theorie zijn de Iraanse opperste leider Ali Khamenei en paus Franciscus de slechts betaalde staatshoofden, aangezien ze hun functie ‘pro deo’ vervullen. Dat is echter enkel in theorie, want in werkelijkheid overzien ze beiden een fortuin van miljarden euro’s. Daarom sluit Sumo Finans hen liever uit van de rangschikking. Zo komt de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel op de plaats van slechtst betaalde staatshoofd te staan, met een jaarloon van 264 euro.

U vindt de volledige rangschikking hier.

Meer