Boycot hotels Sultan van Brunei breidt uit

De beslissing om de shariawet in te voeren in het sultanaat van Brunei, heeft grote gevolgen voor een reeks luxehotels, waaronder het bekende Dorchester Hotel in Londen en het Beverly Hills Hotel in Los Angeles. 

Beide hotels zijn eigendom van de Dorchester Collection, een keten van luxueuze hotels in Europa en de VS. Die keten is eigendom van de sultan van Brunei, een van de rijkste mensen op aarde.

Onder de paraplu van de Dorchester Collection zitten naast The Dorchester en het Beverly Hills Hotel ook Le Meurice in Parijs, het Hotel Principe di Savoia in Milaan, Het Hotel Eden in Rome, het Hotel Bel-Air in Los Angeles en het Hôtel Plaza Athénée in Parijs.

Sinds woensdag is in Brunei een shariawet van kracht. Die wet werd in fases ingevoerd. Ze voorziet in wrede straffen waaronder zweepslagen, amputatie van ledematen en steniging voor ‘misdaden’ als buitenechtelijke zwangerschappen, homoseks en overspel of de belediging van de Koran of de profeet Mohammed.

Dorchester Hotel London
© Dorchester Collection

George Clooney, Ellen DeGeneres en Elton John

Een reeks beroemdheden hebben nu opgeroepen tot een boycot van de hotels van de sultan. Onder hen George Clooney, Ellen DeGeneres en Elton John.

De oproep kent succes. Bedrijven en als Deutsche Bank, Knight Frank en de Financial Times verbieden hun personeel voortaan nog om kamers in hotels van de Dorchester Collection te boeken of er evenementen te organiseren. Verder hebben liefdadigheidsinstelling Make-a-Wish en The English Ballet gala’s die in het Dorchester in Londen zouden doorgaan geannuleerd. Ook Royal Brunei Airlines wordt geraakt, want verschillende reisagentschappen halen de luchtvaartmaatschappij uit hun aanbod.

De Dorchester heeft het al een paar jaar moeilijk. De bezetting van het hotel gaat achteruit. Een kamer kostte er vorig jaar gemiddeld 710 euro. Dat is minder dan in 2012.

Luxehotels zijn in een commerciële oorlog gewikkeld

Luxehotels zijn in een regelrechte commerciële oorlog gewikkeld in een groeiende markt. Het aantal miljonairs is sinds 2000 verdrievoudigd. Het aantal luxehotels gaat dan ook steevast de hoogte in. Marriott International wil er 400 extra bouwen. Accor nam recent de hotelgroepen Savoy en Raffles over. Het Franse luxeconcern LVMH nam in december voor 2,6 miljard dollar Belmond over. Die naam zegt weinig, maar het bedrijf is wel eigenaar van een reeks luxehotels en -aangelegenheden. Het gaat onder meer om de Venice Simplon – Orient Express (VSOE) in Europa, het hotel Cipriani en Venetië en de 21 Club in New York City

Hotelboycots zijn zeldzaam

Hotelboycots zijn zeldzaam omdat eigenaars meestal een neutrale positie innemen in politieke kwesties en zelden gasten weigeren. Beroemde hotels zijn trofee-activa. De prijs van een overnachting is voor degenen die het zich kunnen veroorloven weinig meer dan een detail.

De sultan van het olierijke Brunei zelf lijkt niet erg onder de indruk. Hij wuift de kritiek op de nieuwe shariawetgeving weg. Hij stelt dat Brunei het recht heeft islamitische wetten in te voeren en toe te passen. Maar in een wispelturige en zeer concurrentiële markt zit niemand te wachten op een intolerante eigenaar.

Pikant detail: het Beverly Hills hotel biedt homobruidsparen gratis champagne en aardbeien aan. 

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20