Hoeveel verdient Xi Jingping eigenlijk echt?

Officieel verdient Xi Jinping een pak minder dan zijn buitenlandse ambtgenoten. Maar de ware rijkdom van Xi berust in de macht die hij heeft.

In 2015 kreeg de nu 68-jarige Chinese president opslag. Het basisloon van Xi, die ook fungeert als voorzitter van de Chinese Communistische Partij, werd toen opgetrokken van 7.020 yuan naar 11.385 yuan per maand. Dit betekent dat Xi per maand officieel zo’n 1.578,8 euro verdient, ofwel 18.945.6 euro per jaar.

Dat is bijzonder weinig in vergelijking met staatshoofden van andere landen. De president van de Verenigde Staten zou zo’n 400.000 dollar (353.358 euro) per jaar verdienen. Premier De Croo zou dit jaar zo’n 172.000 euro verdiend hebben voor zijn diensten. Maar ook hun riante vergoeding is niets vergeleken met het jaarlijks loon van de Chief Executive die de speciale Chinese bestuurlijke regio Hongkong dirigeert. Carrie Lam zou zo’n 545.000 dollar (481.450 euro) per jaar scheppen. Lam is nochtans in feite een dienaar van Xi Jinping.

“Ik heb nog nooit een partijfunctionaris parttime als bedelaar zien werken”

De lage verloning van topfunctionarissen is wellicht een hint dat het corruptieprobleem in China nog steeds niet volledig van de baan is, ondanks dat dit één van de grootste actiepunten van president Xi is. 

Politici drijven hun salaris vaak omhoog met allerlei “extraatjes”, zoals extravagante giften die ze ontvangen van zakenlui of partijgenoten die in de goede genade van een topambtenaar willen komen. Dat kunnen luxegoederen zijn, maar ook gewoon zakken met geld. In 2014 schreef The Guardian dat de topambtenaar Liu Tienan veroordeeld was voor het aannemen van een omkoping ter waarde van zo’n 35,5 miljoen yuan, ofwel 4,9 miljoen euro. 

“Hoe kunnen deze ambtenaren, gezien het feit dat de prijs van producten de afgelopen jaren zo hoog is geworden, overleven? Vooral met hun vele auto’s en eigendommen? Wie kan mij dat uitleggen? Ik heb er nog nooit een parttime als bedelaar zien werken.” Dat zou een Chinese blogger op Weibo (het Chinese Twitter) ooit uitgeroepen hebben, schreef zakensite Quartz in 2015.

Weelderige appartementen in Hongkong

Of Xi zich ook schuldig zou maken aan het ontvangen van dergelijke luxueuze geschenken is uiteraard niet gekend. Een aantal Bloomberg-journalisten kon in 2012 wel ontrafelen dat familieleden van de Chinese president erin geslaagd waren om vastgoed en appartementen in Hongkong ter waarde van verschillende miljoenen euro’s te bemachtigen. De familie zou ook verschillende grote investeringen in de metropool hebben gedaan. Deze activa konden echter nooit volledig naar Xi teruggeleid worden.

Het lijkt erop dat we dus nooit echt het volledige plaatje zullen krijgen over de inkomsten van een van de meest invloedrijke politici van onze tijd. De website Celebrity Net Worth schat zijn persoonlijk fortuin in op 1 miljoen dollar. Vergeet dat bedrag maar. Het komt namelijk niet overeen met de loon die hij ontvangt, noch met de geruchten over weelderige appartementen in Hongkong.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20