Legendarische restaurantboot die Hongkong ontvluchtte, kapseist op zee

Het iconische drijvende Jumbo-restaurant van Hongkong kapseisde zondag in de Zuid-Chinese Zee.

Geen gelukstreffers voor de eigenaars van het fabelachtige Jumbo Floating Restaurant de afgelopen jaren. De drijvende restaurantboot die al meer dan veertig jaar in de haven van het Hongkongse Aberdeen lag, besloot dit jaar de Chinese metropool te verlaten vanwege de pandemie. 

Vorig weekend kapseisde het schip echter op zee, tijdens zijn reis naar een nieuwe veilige haven. Geen enkel bemanningslid raakte daarbij gewond. Het restaurant kwam zaterdag in “ongunstige omstandigheden” terecht nabij de Xisha eilanden (ook wel gekend als de Paraceleilanden) in de Zuid-Chinese Zee. Het schip maakte water en begon vervolgens te kantelen, laten de eigenaars van het schip weten.

Of het schip ooit nog een comeback zal maken, lijkt momenteel twijfelachtig. “Aangezien de waterdiepte ter plaatse meer dan 1.000 meter bedraagt, maakt dit het uitvoeren van bergingswerkzaamheden uiterst moeilijk”, zei Aberdeen Restaurant Enterprises, de eigenaar van de Jumbo.

Het is niet de eerste keer dat een deel van het schip ondergaat. Op 1 juni kapseisde een keukenship van de Jumbo toen het schip nog in Aberdeen lag. De lokale autoriteiten moesten toen ingrijpen om dat deel van het schip boven water te krijgen.

Ironische bevestiging dat het oude Hongkong morsdood is

De Jumbo was in het bezit van de Macau-Hongkongse miljardair en casinokeizer Stanley Ho tot diens overlijden in 2020. De pandemie en het opdrogen van toerisme maakten de onderhoudskosten dit jaar echter ondraaglijk voor de eigenaars. De nieuwe eigenaars overwogen daarom om de boot uit Hongkong te halen en ze elders te herstellen en verder zaken te doen via een nieuwe uitbater.

Het drijvende restaurant was een icoon van de dagen toen Hongkong nog werd beschouwd als een vrijhaven nabij de Volksrepubliek China. Verschillende Hongkongers zien de ondergang van de Jumbo dan ook als een ironische bevestiging dat hun stad voor eeuwig veranderd is.

In zijn hoogdagen had het restaurant een oppervlakte van 4.200 vierkante meter en kon het zo’n 2.300 gasten ontvangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20