Led-verlichte schoenveters geven lopers James Bond-capaciteiten

Te donker op uw looppad? Een weg genomen en nu weet u de weg naar huis niet meer? Een paar ledlichtgevende schoenveters van techbedrijf QinetiQ moeten de ultieme hulp bieden, als ze u al geen op-en-top geheim agent doen voelen.

Gadgets voor lopers zitten al even in de lift, maar dit paar met ledverlichting en potentiële gps-verbinding erin is letterlijk van militair niveau. QinetiQ, een Brits techbedrijfje, werkte namelijk samen met de universiteit van Nottingham Trent om ze te ontwikkelen, in eerste instantie voor het leger. Dat is meteen ook waar ze vooral aan werken: het bedrijf heeft namelijk ook meegewerkt aan jets en schepen voor het Britse leger.

Oplichtende veters zijn natuurlijk niets nieuws, maar dit paar bevat ledverlichting, terwijl het toch prima buigzame, waterdichte veters zijn. Daarnaast zijn ze uitgerust alsof u er mee op missie gaat vertrekken.

Aanvallen vermijden

Want het paar veters kan ook, zij het in een volgend stadium, geconnecteerd worden met een GPS-systeem en satellieten. Ze kunnen dus de weg naar huis tonen, naast het feit dat ze u mooi zichtbaar houden op de weg. Volgens de ontwikkelaars zouden uw linkerschoen bijvoorbeeld gaan flikkeren als u naar links moet en omgekeerd. Hoe dichter u komt, hoe sneller op elkaar de lichtflitsen komen.

Staat ook op het programma: ervoor zorgen dat de veters aanvallen kunnen detecteren. Misschien niet noodzakelijk van gauwdieven of mensen met slechte bedoelingen, maar wel detectiesystemen voor gasaanvallen en ander onheil.

Getest door het leger

Daarmee moet dus vooral militair personeel beschermd en uitgerust worden, al zien ze bij QinetiQ duidelijk ook mogelijkheden voor de particuliere markt. Eerst worden ze dag en nacht getest door het leger, daar kunnen wij ook enkel van profiteren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20