Japan ontwikkelt raketten die Noord-Korea kunnen bereiken, maar wil dat niet toegeven

De leden van het Japanse Huis van Afgevaardigden hebben een voorstel goedgekeurd waardoor het land raketten kan ontwikkelen die Noord-Korea kunnen bereiken. Dat is een zeer gevoelige kwestie. Enerzijds wil Japan zichzelf verdedigen tegen Pyongyang, anderzijds probeert het land te voorkomen dat het de Noord-Koreaanse leiders beledigt.

De raketten van Noord-Korea maken niet alleen de Verenigde Staten bang. Terwijl het land intercontinentale ballistische raketten ontwikkelt die vlotjes de Stille Oceaan kunnen oversteken, werkt het ook aan raketten met een kleiner bereik die op zijn naaste buren, waaronder Japan, kunnen worden gericht.

De Japanse autoriteiten reageren door hun raketverdediging te versterken. Voordat hij vorige zomer de fakkel doorgaf aan Yoshihide Suga, had de voormalige Japanse premier Shinzo Abe van de raketverdediging een van zijn laatste prioriteiten gemaakt. Zijn opvolger volgt zijn voorbeeld en gaat nog een stapje verder.

Wat houdt het plan in?

In eerste instantie wou Abe een installatie op het land bouwen. Het project werd op de lange baan geschoven omdat het onveilig was voor de omwonenden. Volgens het plan dat woensdag door de Japanse wetgevers is goedgekeurd worden er twee schepen gebouwd die zijn uitgerust met het Amerikaanse Aegis-raketsysteem.

Door de pacifistische traditie van Japan na de Tweede Wereldoorlog wordt elk project ter versterking van de militaire capaciteiten van het land als gevoelig beschouwd. De Japanse grondwet staat weliswaar toe dat het land zichzelf mag verdedigen, maar verbiedt het om materiaal te bezitten dat bedoeld is om een ander land aan te vallen.

Het nieuwe Japanse raketsysteem ‘is niet bedoeld om vijandelijke basissen aan te vallen’, zei de Japanse Kabinetssecretaris-generaal Katsunobu Kato, de belangrijkste rechterhand van de premier.

Sommige leden van de regerende partij (de Liberale Democratische Partij – LDP) willen echter laten weten dat Japan bereid is een Noord-Koreaanse basis aan te vallen als het ontdekt dat Pyongyang zich voorbereidt op het sturen van raketten richting Japan. De premier waagt zich niet aan zulke uitspraken.

Een echte kans om Noord-Korea te bereiken

Terwijl de Japanse regering de schaal van haar nieuwe plan liever bagatelliseert om de toorn van Pyongyang niet uit te lokken, uitten bepaalde politici toch hun mening. Itsunori Onodera, voormalig defensieminister en hoofd van de nationale veiligheidsgroep van de regerende partij, zei dat Japan meer kan doen dan zichzelf verdedigen.

Terwijl Japan al van plan was om Amerikaanse en Noorse raketten te kopen, zal het nu zijn eigen raketten ontwikkelen. Onodera zei dat het idee van een nationale raket die in staat is om landdoelen in het buitenland aan te vallen, ontstond nadat het ministerie van Defensie een raket die bekend staat als het ‘Type 12’, ontwikkeld door Mitsubishi Heavy Industries Ltd., van dichterbij had bekeken.

Die raket was oorspronkelijk bedoeld voor schepen in de nabijgelegen wateren, maar het departement ontdekte dat het bereik ervan kon worden uitgebreid naar verder weg gelegen doelen en dat de raket kon worden ingezet vanaf schepen, vliegtuigen of bases aan land. Noch Onodera, noch andere Japanse functionarissen hebben echter het exacte bereik van deze nationale raketten gespecificeerd.

Jun Azumi, een lid van de oppositiepartij PDC (Constitutionele Democratische Partij), zei dat hij ‘bezorgd is dat de premier afwijkt van het defensiebeleid dat Japan gedurende de hele naoorlogse periode heeft gevoerd’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20