Latijns-Amerikaanse cryptokoorts: Panama wil álle cryptomunten als betaalmiddel legaliseren

Panamese politici keurden donderdag een wetsvoorstel goed dat een regelgevend kader schept voor het gebruik van cryptovaluta’s in het Midden-Amerikaanse land. Het enige wat nog ontbreekt om alle cryptomunten (en niet alleen Bitcoin, zoals in El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek het geval is) te legaliseren, is de handtekening van de president.

Het wetsvoorstel moet de deur openen voor privaat en publiek gebruik van crypto-activa. Zo zal de wet het mogelijk maken dat mensen hun belastingen betalen met cryptomunten, bericht het persagentschap Reuters. Dat laatste werd overigens ook door twee miljoenensteden in Zuid-Amerika gerealiseerd: inwoners van zowel het Argentijnse Buenos Aires als het Braziliaanse Rio De Janeiro kunnen binnenkort namelijk hun taksen in crypto bezoldigen.

Ook zou het wetsvoorstel betrekking hebben op de handel in cryptomunten, de uitgifte van digitale effecten, NFT’s en de tokenisering van edelmetalen. Tokenisatie is wanneer rechten op een asset worden opgeslagen op de blockchain.

Innovatiehub

De wetgeving is dus breder van opzet dan maatregelen die zijn aangenomen door El Salvador, dat vorig jaar als eerste land van Bitcoin een wettig betaalmiddel maakte, opperde Congreslid en initiatiefnemer van het wetsvoorstel Gabriel Silva.

“Dit zal Panama helpen een hub van innovatie en technologie in Latijns-Amerika te worden”, tweette Silva op donderdag. “[Het] enige wat nog ontbreekt is dat de president het ondertekent. Dank aan allen die hebben geholpen. Dit zal helpen om bij het creëren van banen en financiële inclusie.”

Belisario Castillo Saenz, CEO van tokenisatie-onderneming Feänor Corp, betoogde aan Reuters dat crypto-activa de mensen zonder bankrekening in het land kunnen helpen. De internetpenetratie is namelijk hoog in Panama, maar slechts één op de vier mensen bezit er een bankconto.

Obstakels

Panama staat op de lijst van belastingparadijzen volgens de Europese Unie (EU). Romain Dromard, CEO bij financieel investeringsadviesbureau K&B Family Office, zei dat het crypto-wetsvoorstel niet bepaald helpt een reputatie van transparantie in stand te houden. “Panama bevond zich al in een slechte positie en deze betaalmethoden slaan de onderzoeksprocessen (due diligence) over die internationale organisaties Panama vragen te omarmen”, liet hij optekenen door Reuters.

Het wordt dan ook uitkijken naar hoe wereldwijde financiële instellingen reageren op de Panamese wet. Zo zou het IMF, dat geldt als hevig opponent van alles wat met crypto te maken heeft, wel eens een steunpakket van 2,7 miljard dollar voor de Panamese economie kunnen annuleren, werpt de cryptonieuwssite BTC Direct op. De miljarden werden gereserveerd voor het geval dat de Panamese economie niet op degelijke wijze zou herstellen van de coronacrisis.

Voor andere mogelijke obstakels kan naar de legalisering van Bitcoin in El Salvador, dat andere crypto-gulzige land in de regio, gekeken worden. Volgens kredietratingbureau Moody’s is de Bitcoin-handel van het Salvadoraanse bestuur namelijk “behoorlijk riskant, zeker voor een overheid die in het verleden te maken heeft gehad met liquiditeitsdruk”. De al slechte kredietvooruitzichten van de Centraal-Amerikaanse natie zouden hierdoor nog meer aangetast worden.

Ook lijkt de praktijk van de legalisering in het land zelf niet van een leien dakje te lopen. In februari was de lijst met klachten over transacties met ’s werelds grootste cryptomunt in de Centraal-Amerikaanse natie lang: de enige Bitcoin-geldautomaat was voor sommigen te ver weg, de hulplijn van de overheid was traag en de prijs was te volatiel. De glans was er dus al snel af. Ook wordt het initiatief sinds de lancering geplaagd door technische problemen. Daarnaast blijft de acceptatie in het land fragmentarisch.

Groeipijnen

Toch zien de meeste figuren uit de crypto-industrie dit louter als groeipijnen. Andere Latijns-Amerikaanse landen blijven geïntrigeerd door de mogelijkheden die digitale munten bieden.

Zo kondigde cryptopionier Samson Mow op de Bitcoin Conference in het Amerikaanse Miami aan dat ook Honduras en Mexico, een land van maar liefst 128 miljoen inwoners, aan het flirten zijn met de adoptie van BTC.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.