Laptop op afbetaling, hoe begin ik hieraan?

 

Waar en wanneer je wilt werken aan een document, een video bekijken of foto’s bewerken, dat zijn dingen waar steeds meer mensen vandaag de dag vaak van dromen. Op het moment dat je de trotse bezitter bent van een prachtige laptop, dan kan deze droom werkelijkheid worden en kun je overal en altijd aan de slag gaan. Om die reden is een laptop dan ook een belangrijk leendoel geworden voor mensen die een dergelijk apparaat niet uit eigen financiële middelen kunnen financieren. Hoe het kopen van een laptop op afbetaling in zijn werk gaat, en waar je rekening mee moet houden wanneer je deze weg wilt gaan bewandelen, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Een laptop wordt voor meer mensen bereikbaar

Op het ogenblik dat je een laptop op afbetaling wilt gaan financieren, dan kun je je droom in vervulling laten gaan en dit handige mobiele apparaat ook aanschaffen wanneer je budget daar eigenlijk niet voldoende speelruimte voor biedt. In plaats van jaloers naar bezitters van een laptop te hoeven staren, kun je namelijk (zonder je in allerlei onmogelijke financiële bochten te wringen) eveneens een fraai exemplaar gaan kopen. Door een laptop op afbetaling te kopen, hoef je bovendien die interessante deal die je zojuist hebt ontdekt niet te missen. Steeds meer mensen kunnen op deze manier de laptop van hun dromen in handen krijgen en daar niet alleen gemakkelijk op werken, maar er zeker ook enorm gelukkig van worden.

Kopen op afbetaling

Op het moment dat je een laptop, maar eveneens ieder ander product, op afbetaling wilt gaan kopen, dan wil dit zeggen dat je de volledige aankoopprijs betaalt met geld dat je hebt geleend. Doordat je zelf geen voorschot betaald zal de uiteindelijke leensom wat hoger uit kunnen vallen, dan wanneer je een deel van de aankoopprijs van het apparaat wel zelf zou voldoen. Bovendien zul je langer aan de lening vast blijven zitten omdat, zonder zelf een voorschot te betalen, de looptijd en/of de maandelijkse aflossingstermijnen toe zullen nemen. De druk die iedere maand op je budget uit zal worden geoefend door deze vorm van financiering zal om die reden dan ook groter zijn, dan wanneer je meteen zelf al een gedeelte, van bijvoorbeeld je spaargeld, zou betalen voor de laptop.

Waarom kiezen voor een laptop op afbetaling?

Met een laptop heb je werkelijk overal en altijd een computer en allerlei software bij de hand. In de regel zul je dan ook van deze aankoop nog een lange tijd een volop plezier hebben. Een laptop kun je voor de meest uiteenlopende taken gebruiken, die je normaal gesproken zou kunnen doen op een computer. Door geld te lenen voor de financiering van een laptip zul je niet alleen investeren in een prima hulpmiddel, maar doorgaans ook in een stukje duurzaamheid. Indien je een laptop op een verantwoorde en verstandige manier gebruikt, dan zal het apparaat immers zonder problemen jaren mee kunnen gaan.

Indien je kiest voor de aanschaf van een laptop, dan weet je zeker dat je een product gaat bezitten dat een goed alternatief is voor een doorsnee computer. Een groot aantal taken dat op een reguliere computer uit kunt voeren, zijn eveneens prima te doen op een laptop. Zeker als je vaak onderweg bent, of dikwijls op verschillende werkplekken aan de slag moet, kan een laptop een uitstekende investering zijn.

Als bezitter van een laptop kun je vaak kiezen uit een breed scala aan programma’s en software, zodat eigenlijk iedereen wel gebruik zou kunnen maken van deze handige mobiele computer. Door een laptop aan te schaffen kun je tevens veel ergernis en moeite vermijden omdat je je eigen werk en werkplek altijd binnen handbereik zult hebben. Je hoeft dus geen apparaat met anderen te delen of zelfs te wachten tot iemand klaar is op een computer voordat je zelf aan de slag kunt gaan.

 Voordelen van een laptop op afbetaling

Hoewel er steeds meer laptops over de toonbank gaan, zijn een groot aantal van deze apparaten nog altijd behoorlijk duur. Om zichzelf op financieel gebied toch niet te veel te pijnigen, kiezen om die reden een heleboel mensen ervoor om hun laptop in termijnen te gaan betalen. De aanschaf van een laptop op afbetaling biedt namelijk een groot aantal voordelen, zoals:

 • je kunt direct over je laptop beschikken zodat je niet hoeft te wachten totdat je voldoende geld bij elkaar hebt gespaard,
 • je hoeft eventueel aanwezig spaargeld niet aan te spreken (waardoor je dus ook je rentevergoeding en eventuele getrouwheidspremie niet aan hoeft te tasten) voor het uitvoeren van deze behoorlijk grote aankoop,
 • de van tevoren vastgestelde maandelijkse afbetalingen zullen ervoor zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Nadelen van een laptop op afbetaling

Maar eveneens aan de aanschaf van een laptop op afbetaling zijn helaas een aantal nadelen verbonden dat je niet zomaar weg mag wuiven. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • je zult een soort lening aangaan op het ogenblik dat je een laptop op afbetaling aan gaat schaffen. Voor het verstrekken van deze lening zul je aan de kredietverstrekker een bepaalde vergoeding moeten betalen (in de vorm van rente). In de praktijk wil dit zeggen dat je meer geld kwijt zult zijn voor je laptop dan wanneer je het toestel direct aan de kassa van de winkel zou hebben afgerekend en bijvoorbeeld hiervoor je (een deel van) spaargeld zou hebben aangesproken,
 • je zult jezelf voor een zekere periode aan strike financiële verplichtingen verbinden door voor een laptop op afbetaling te gaan,
 • de aanschaf van een laptop op afbetaling zal in de financiële wereld worden gezien als het afsluiten van een lening. Een dergelijke lening zal je kredietscore dan ook kunnen beïnvloeden en doorgaans zelfs geregistreerd worden in de databanken van het CKP zodat deze financiering eventuele nieuwe leningen kan gaan beïnvloeden.

Sta boven verleidende reclames

Grote groepen mensen zijn buitengewoon gevoelig voor de meest uiteenlopende vormen van reclame, ongeacht of deze nu betrekking hebben op een fysiek product (zoals een laptop) of een leenvorm (zoals een lening). Zonder na te denken, worden dan ook maar al te vaak beslissingen genomen die voor een behoorlijk tijd de (financiële) handel en wandel van deze mensen kan beïnvloeden. In het meest ongunstige geval kunnen dit soort impulsieve beslissingen er zelfs voor zorgen dat je in serieuze problemen zal belanden en bijvoorbeeld bepaalde (betalings)verplichtingen niet meer na kunt komen.

Om problemen achteraf te vermijden, doe je er dan ook zeker verstandig aan om jezelf, voor de aanschaf van een laptop op afbetaling, de volgende vragen te stellen en er uiteraard ook een eerlijk antwoord op te geven:

 • Heb ik de laptop echt op dit ogenblik nodig? De wereld zal namelijk niet stoppen met draaien als je deze aankoop enige tijd uit zou stellen en bijvoorbeeld eerst voor deze flinke aankoop zou gaan sparen. Daarbij komt verder dat een laptop na enige tijd een stuk goedkoper zal worden aangeboden. Je bent dan wellicht niet één van de eerste bezitters van het nieuwste model van een bepaalde fabrikant, maar je bespaart op die manier wel aardig wat geld (omdat de prijs van het apparaat zal gaan dalen en je dus nog meer geld kunt sparen dat je kunt gebruiken bij de aanschaf van je droomtoestel).
 • Ben ik bereid om extra geld voor deze financieringsvorm te betalen? Door een laptop op afbetaling te gaan kopen, zul je uiteindelijk ook rekening moeten gaan houden met de betaling van een zekere rentevergoeding over de schuld die is ontstaan. Het apparaat zal als gevolg daarvan in de regel aanzienlijk duurder uitvallen, dan het eigenlijke bedrag dat op het prijskaartje aan was gegeven.
 • Ben ik bereid om me voor een zekere periode te verbinden aan een financiële verplichting? Het kopen op afbetaling wil namelijk zeggen dat je te maken zult krijgen met een steeds terugkerende betalingsverplichting (vaak is dit elke maand het geval) die je besteedbaar budget zeker gaat beïnvloeden.
 • Ben ik in staat om de schuld zonder problemen af te lossen? Door een laptop op afbetaling te kopen, zul je er rekening mee dienen te houden dat je iedere maand over een bepaald bedrag aan aflossing en rentevergoeding zult moeten beschikken. Wanneer je vooraf al vermoedt, of zelfs zeker weet, dat dit voor problemen kan zorgen, dan is het goed om de deal zonder omhaal af te blazen.
 • Zijn er andere mogelijkheden om de laptop te financieren? In een groot aantal gevallen kun je eveneens op andere, vaak goedkopere, manieren de financiering van de laptop regelen. Hierbij kun je ondermeer denken aan het lenen van geld bij een familielid of goede vriend, maar eveneens door het aanpassen van je inkomsten- en uitgavenpatroon, bijvoorbeeld door (meer) te gaan werken en/of te gaan besparen op allerlei (onnodige en/of dure) uitgaven.

 Zoek de voordeligste laptop op afbetaling

Op het ogenblik dat je werkelijk niet langer kunt wachten, en dus misschien overstag bent gegaan voor een verleidende reclame, dan kan een aankoop op afbetaling tot de mogelijkheden behoren om je droom op korte termijn uit te laten komen. Dit wil trouwens niet zeggen dat je blindelings de eerste de beste aanbieding aan moet pakken die betrekking heeft op een afbetalingsmogelijkheid om de laptop van je keuze mee te kunnen financieren.

Bij voorkeur ga je, voordat je op deze wijze een laptop in je bezit wilt krijgen, op zoek naar de meest gunstige leenvorm. In de praktijk wil dit vaak zeggen dat je bij meerdere kredietaanbieders een offerte aan dient te vragen, of een online simulatie uit dient te voeren, om de kosten van een de geplande aankoop op afbetaling tegen zo min mogelijk leenkosten, maar tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden, te kunnen regelen. In veel gevallen kun je zelfs gebruikmaken van één of meerdere vergelijkingswebsites zodat je veel tijd en zoekwerk bespaard zal blijven. In geen geval is het echter aan te raden om zonder enig onderzoek akkoord te gaan met een bepaalde aanbieding die, bijvoorbeeld door een verkoper van je droomtoestel, wordt voorgeschoteld.

Conclusie

Om een prachtige laptop in je bezit te krijgen, zul je over het algemeen met een behoorlijk aantal euro’s over de brug dienen te komen. De meest voordelige manier om een degelijke laptop te kunnen financieren, is door gebruik te maken van je eigen vermogen, zoals geld dat je eerder al opzij hebt gezet. Indien je echter besluit om de laptop met geleend geld te gaan kopen, dan is het absoluut aan te bevelen om eerst goed na te denken wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Vervolgens doe je er verstandig aan om de leenmogelijkheden van meerdere aanbieders en leningen onder de loep te nemen en tegen elkaar af te wegen.

In een heleboel gevallen geldt immers dat hoe minder geld je hoeft te lenen, hoe gunstiger dit voor je persoonlijke financiën zal zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld uitgaan van minder totale leenkosten, een kortere looptijd van de lening en een lagere druk van de financiële verplichtingen op je maandelijkse budget. Geld lenen voor de aanschaf van de nieuwste laptop doe je dan ook niet zomaar omdat je er financieel gezien (in welke mate dan ook) altijd enige tijd de gevolgen van zult blijven voelen. Pronken met een trendy laptop is namelijk voor een groot aantal mensen bijzonder interessant, maar zeer zeker niet tegen elke kost. Helaas zijn er vandaag de dag nog altijd gigantische groepen mensen die dit feit niet onder ogen durven, of willen, zien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20