Langdurige zieken die weigeren mee te werken aan hun terugkeer naar de arbeidsmarkt kunnen uitkering verliezen

Langdurige zieken die weigeren mee te werken aan hun terugkeer naar de arbeidsmarkt kunnen uitkering verliezen
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De regering-De Wever verstrengt de regels voor langdurige zieken die niet meewerken aan hun re-integratie. Zo verliezen ze hun uitkering als ze tot twee keer toe hun kat sturen naar een adviserend arts. Wie opnieuw meewerkt, kan zijn uit­kering wel terugkrijgen. Dat blijkt uit het voorontwerp van een programmawet van Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, dat De Tijd kon inkijken.


Key takeaways

  • Langdurige zieken die twee keer weigeren om een adviserende arts te bezoeken, verliezen hun uitkering. Dat staat het voorontwerp van een programmawet van Vandenbroucke.
  • Langdurige zieken zonder arbeidscontract moeten zich binnen 14 dagen inschrijven bij de VDAB, zodra ze voldoende arbeidspotentieel hebben.
  • De regering wil vanaf 1 juli ook het draaideureffect een halt toeroepen, waarbij werknemers bij herval telkens opnieuw aanspraak maken op 30 dagen gewaarborgd loon door de werkgever.

In het nieuws: De Tijd kon het voorontwerp van een programmawet van Vandenbroucke. Het gaat slechts over een eerste pakket maatregelen dat voorgelegd wordt aan het beheerscomité van het RIZIV. Uit de tekst die de nieuwssite kon inkijken blijkt alvast dat de regering strenger wil optreden tegen langdurige zieken die onvoldoende of niet meewerken aan een terugkeer naar de arbeidsmarkt.

  • Wie niet meewerkt aan zijn re-integratie zal volgens de voorgestelde regeling strenger bestraft worden. Vandaag verliezen uitkeringsgerechtigde 2,5 procent van hun uitkering als ze na lang aandringen blijven weigeren om een adviserend arts te bezoeken. Die moet inschatten of een langdurige zieke opnieuw aan het werk kan.
    • Volgens de recentste cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) gaat er jaarlijks dik 9 miljard euro naar uitkeringen voor mensen die langer dan een jaar ziek zijn.
  • Vandenbroucke wil nu de volledige uitkering schrappen zodra iemand twee keer niet opdaagt op een afspraak met de adviserende arts of het multidisciplinaire team dat een eerste inschatting moet maken van zijn potentieel om het werk (geleidelijk) te hervatten.
  • Wie uiteindelijk opnieuw meewerkt, kan zijn uitkering terugkrijgen. Maakt de langdurig zieke na twee gemiste visites zelf een derde afspraak, dan wordt de uitkering hervat. Wie drie keer zijn kat stuurt, zal pas weer geld krijgen zodra hij daadwerkelijk op consultatie geweest is.
  • In het voorontwerp staat dat ook dat wie twee keer niet opdaagt voor een eerste contactmoment bij de terug-naar-werkcoördinator het dagbedrag van de uitkering met 10 procent ziet dalen. Vandaag daalt die in dat geval met slechts 2,5 procent.
    • Daarenboven wordt de uitkering straks geweigerd wanneer iemand zonder geldige reden niet opdaagt voor zijn re-integratiebeoordeling door de preventieadviseur of arbeidsarts.

Ook dit: Wat met langdurige zieken zonder arbeidscontract?

  • Zij moeten zich binnen 14 dagen inschrijven bij de VDAB, zodra ze voldoende arbeidspotentieel hebben. Als ze dat niet doen, moeten ze in gesprek gaan met de adviserende arts of het multidisciplinair team. Ze lopen daarbij het risico hun uitkering te verliezen. Wie zich inschrijft bij de VDAB maar niet ingaat op een gesprek, ziet het dagbedrag van zijn uitkering ook met 10 procent afnemen.

Draaideureffect een halt toeroepen

Ook dit (2): De regering wil vanaf 1 juli ook het draaideureffect een halt toeroepen, waarbij werknemers bij herval telkens opnieuw aanspraak maken op 30 dagen gewaarborgd loon door de werkgever.

  • Die werknemers zullen vanaf dan pas na acht weken van volledige werkhervatting opnieuw recht krijgen op een maand gewaarborgd loon, in plaats van de huidige twee weken.
  • Wie na een gedeeltelijke werkhervatting opnieuw ziek wordt, zal geen recht meer hebben op gewaarborgd loon en valt dus meteen terug op een uitkering.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.