Key takeaways
- Elk extra uur schermtijd bovenop het eerste uur wordt geassocieerd met een 21 procent hogere kans op het ontwikkelen van bijziendheid.
- Het beperken van de dagelijkse schermtijd tot minder dan een uur kan het risico op het ontwikkelen van bijziendheid mogelijk verkleinen.
- Beeldschermkijken houdt in dat u zich voortdurend op een vaste afstand concentreert, waardoor de natuurlijke afwisseling tussen dichtbij en veraf in het dagelijks leven niet mogelijk is.
Een recente studie waarin gegevens van meer dan 335.000 deelnemers uit 45 afzonderlijke studies werden geanalyseerd, heeft een significant verband aangetoond tussen beeldschermtijd en een verhoogd risico op bijziendheid (myopie), vooral bij kinderen. Onderzoekers ontdekten dat elk extra uur schermgebruik, bovenop het eerste uur, het risico op het ontwikkelen van bijziendheid met 21 procent verhoogt. Het onderzoek omvatte diverse digitale apparaten, zoals smartphones, tablets, spelconsoles, computers en televisies.
De groeiende bezorgdheid over het schermgebruik van kinderen
De bevindingen, gepubliceerd in JAMA Network Open, benadrukken de groeiende bezorgdheid over het schermgebruik door kinderen. Momenteel is naar schatting 42 procent van de mensen in de Verenigde Staten bijziend, met percentages die oplopen tot 41 procent onder stadskinderen en 16 procent onder plattelandskinderen.
Schermtijd beperken om risico op bijziendheid te verminderen
Deze resultaten suggereren dat het beperken van de dagelijkse schermtijd tot minder dan een uur het risico op het ontwikkelen van bijziendheid zou kunnen verminderen. Eerder onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen schermtijd en bijziendheid, waarbij een meta-analyse van 11 onderzoeken een 26 procent verhoogd risico op bijziendheid liet zien in verband met smartphonegebruik alleen. Dit risico steeg tot 77 procent wanneer smartphonegebruik gecombineerd werd met computergebruik. Andere meta-analyses hebben echter aangetoond dat schermtijd op de computer en televisie verband houden met bijziendheid, terwijl schermtijd op de smartphone dat niet doet.
Hoe langdurig dichtbij focussen de oogvorm beïnvloedt
Het exacte mechanisme achter dit verhoogde risico wordt nog onderzocht. Bijziendheid treedt op wanneer het oog van voor naar achter langer wordt, waardoor het licht voor het netvlies wordt gefocust in plaats van er direct op, wat resulteert in wazig zicht voor objecten in de verte.
Deskundigen denken dat langdurig dichtbij focussen, wat vaak gepaard gaat met beeldschermgebruik, het focussysteem van het oog kan belasten, de vorm ervan kan beïnvloeden en mogelijk tot verlenging kan leiden. Beeldschermkijken houdt in dat er voortdurend op een vaste afstand wordt gefocust, meestal heel dicht bij het gezicht, waardoor de natuurlijke afwisseling tussen dichtbij en veraf in het dagelijks leven niet mogelijk is. Deze constante belasting van de oogspieren kan bijdragen aan de ontwikkeling van bijziendheid.
Buitenactiviteiten verminderen het risico op bijziendheid
Om het risico van bijziendheid bij kinderen te verminderen, wordt aanbevolen om buitenactiviteiten aan te moedigen. Onderzoek suggereert dat kinderen die meer tijd buiten doorbrengen een lager risico hebben op het ontwikkelen van bijziendheid, waarschijnlijk door blootstelling aan natuurlijk licht en het focussen op objecten op verschillende afstanden.
Twee uur dagelijkse tijd buiten doorbrengen voor zowel kinderen als volwassenen kan het ontstaan van bijziendheid helpen voorkomen of vertragen. Daarnaast zijn het verminderen van schermtijd en het nemen van regelmatige pauzes tijdens bijna-werkactiviteiten van cruciaal belang. De “20-20-20-regel” – elke 20 minuten 20 seconden naar iets kijken dat 20 meter ver weg is – kan de vermoeidheid van de ogen door langdurig dichtbij werken verminderen. Voor kinderen bij wie bijziendheid al gediagnosticeerd is, raden oogartsen aan om opties voor bijziendheidscontrole te overwegen, zoals een speciale bril, contactlenzen of atropine oogdruppels om de progressie van de aandoening te vertragen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!