De Britse regering is van plan ‘investeringszones’ in te voeren in het hele land. Een enorme opsteker voor bedrijven, volgens Kwasi Kwarteng, minister van Financiën.
Groot-Brittannië is van plan 220 miljard pond te investeren. Daarmee wil het een stagnerende economie voorkomen die steeds dichterbij komt. Lage belastingzones maken onderdeel uit van dat plan. Het draaiboek, waarin tot in detail staat beschreven wat er moet gebeuren, is inmiddels afgewerkt.
Volgens Kwarteng zullen de betreffende gebieden “een ongekende reeks fiscale prikkels krijgen voor bedrijven om te investeren, te bouwen en banen te creëren in het hele land”, klinkt het.
Wat houdt dat in?
De investeringszones zouden naar verluidt de komende 10 jaar beroep kunnen doen op brede belastingvermindering (waaronder volledige vrijstelling van zakelijke tarieven), grondbelasting, alsook belastingsverlagingen op geld dat bedrijven uitgeven aan bouwconstructies en machines.
Bovendien zullen werkgevers ook geen premies voor de nationale verzekering moeten betalen op de salarissen van nieuwe werknemers, die jaarlijks maar liefst 50.270 pond verdienen. Omgerekend bijna zo’n 55.000 euro.
Waarom die gebieden?
De gebieden in kwestie zijn zo’n 24 potentiële locaties waaronder luchthavens, dokken, grote fabrieken en een gebied binnen de keramische industrie. Kwarteng zelf maakte de betreffende gebieden vrijdag bekend, in samenloop met de bekendmaking van het budget. Al staan de 24 locaties nog niet definitief vast.
“De investeringszones kunnen gebieden zijn waar de overheid een bepaald beleid test om gegevens te krijgen”, zegt Kay Swinburne, vicevoorzitter financiële diensten bij KPMG UK, tegen Bloomberg. “Als ze werken, kunnen ze landelijk worden uitgerold.”
De reactie daarop
De Federation of Small Businesses is alvast positief over het initiatief. “Het is een welgekomen innovatie, vooral als het de financiering kan doorsluizen naar locaties die het meest behoefte hebben aan heropbouw”, laat de federatie optekenen door Bloomberg.
De markten waren echter niet onder de indruk van Kwartengs plan. De wisselkoers van het pond tegenover de dollar en Britse obligaties namen na de aankondiging een duik, mede door de angst dat gedwongen belastingverlagingen de inflatie net zullen aanwakkeren, en het VK wel eens met een ruim gat in de portemonnee zal achterblijven.
Daarnaast beschuldigen critici lage-belastingzones ervan de bedrijvigheid en banen uit andere gebieden te verdrijven en benadrukken ze dat er al “genoeg vrijhavens bestaan” binnen de Europese Unie.
(jvdh)