Lagarde: “Het streven naar prijsstabiliteit kan funeste gevolgen hebben voor de economische groei, maar we moeten dat risico nemen”

Lagarde: “Het streven naar prijsstabiliteit kan funeste gevolgen hebben voor de economische groei, maar we moeten dat risico nemen”
Christine Lagarde – Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), liet er in een gesprek met enkele Franse studenten van het secundair onderwijs geen twijfel over bestaan: “Prijsstabiliteit is een prioriteit. Dat kan ten koste gaan van wat economische groei, maar dat is een risico dat we moeten nemen.”

De Europese Centrale Bank (ECB) is deze zomer begonnen met de belangrijkste rentes te verhogen. Intussen zijn die tarieven al met 125 basispunten gestegen, na een historische verhoging met 75 basispunten eerder deze maand. De toezichthouder neemt dergelijke beleidsbeslissingen om de inflatie te temperen. Die verliest momenteel niet aan kracht, leert het jongste inflatierapport van Eurostat. Daaruit bleek dat het leven in de eurozone vorige maand 9,1 procent duurder is geworden. Ter vergelijking: in juli bedroeg de geldontwaarding 8,9 procent.

“Prijsstabiliteit is onze prioriteit”

Die renteverhogingen kunnen wel een neerwaartse impact hebben op de economische groei. Het verstrakkende geldbeleid zorgt er onder meer voor dat het duurder is om geld te lenen. Doel is om minder geld naar de reële economie te laten stromen om zo de prijzen te drukken. Lagarde is zich bewust van de risico’s, maar zei vrijdag in een gesprek met enkele Franse studenten dat de prijsstabiliteit de prioriteit is van de centrale bank.

“We moeten rekening houden met allerhande factoren, waaronder de impact op de economische groei, wanneer we ons geldbeleid uitstippelen”, zei ze. “We beseffen dat dat beleid risico’s inhoudt voor de economische groei, maar we moeten die nemen. Prijsstabiliteit is fundamenteel.”

Meer renteverhogingen

ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos zei vandaag overigens in een interview met het Portugese weekblad Expresso dat de toezichthouder de rentes verder zal moeten verhogen. “De vertraging van de economie zal niet voldoende zijn om het inflatieprobleem op te lossen. We moeten doorgaan met de normalisering van het monetaire beleid. Dat is iets wat iedereen moet begrijpen”, klonk het.

Hij verwees daarbij naar de onzekerheid die gepaard gaat met de oorlog in Oekraïne. Dat militaire conflict is één van de voornaamste redenen waarom de prijzen, in het bijzonder de energie- en voedselprijzen, hoge toppen scheren.

Hij deelde ook zijn inflatieprognoses voor de komende jaren. Zo verwacht hij dat de geldontwaarding in de eurozone in 2024 zal afzwakken tot 2,3 procent. Dat is iets meer dan de doelstelling van de ECB. Lagarde en haar team streven naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. “In het pessimistische scenario, dat een totale stopzetting van de gasleveringen door Rusland omvat, zal dat 2,7 procent zijn”, voegde de Guindos er nog aan toe.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.