Laatste strohalm van modegroep FNG is inzet van claimstrijd

Zowel de banken als de vorige eigenaar van de Zweedse webwinkel Ellos, het enige dat voormalig Brantano-moeder FNG nog in handen heeft, eisen geld van de modegroep. Het gaat over meer dan 200 miljoen euro.

De lijdensweg voor FNG is nog niet voorbij. De Belgische modegroep ging eind augustus failliet, waardoor onder andere Brantano, Fred & Ginger en Miss Etam de deuren moesten sluiten. Brantano ging uiteindelijk naar het Duitse concern Deichmann, Fred & Ginger kwam bij de kledingwinkel JBC terecht. De Nederlandse winkels werden gekocht door een opkoper van probleembedrijven.

Maar daar stopt het niet. FNG heeft nog één troef in handen: de Zweedse webwinkel Ellos. Die boekte over de eerste maanden van dit jaar een brutobedrijfswinst van 260 miljoen Deense kroon (35 miljoen euro) op een omzet van 2 miljard kroon. Maar nu lijkt FNG ook dat te verliezen. De e-commercedochter wordt de inzet van een claimstrijd.

Banken

De banken die FNG de afgelopen jaren geld leenden verloren daar een hoop aan en eisen dat terug via Ellos, schrijft De Standaard. ABN Amro, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING eisen gezamenlijk 200 miljoen euro van de noodlijdende holding via een claim op zijn winstgevende webwinkel.

Komt daarbij dat Nordic Capital, dat Ellos verkocht aan FNG in 2019, ook geld eist van de groep. Dat blijkt uit de resultaten over het derde kwartaal die Ellos maandagavond publiceerde. Het investeringsfonds zit namelijk met FNG-aandelen die niets meer waard zijn en leningen die niet afbetaald geraken. Het fonds is een rechtszaak gestart tegen FNG. Hoeveel geld het eist, wordt niet bekendgemaakt.

En dan zijn er nog een hoop beleggers en obligatiehouders die tenminste een deel van hun inzet terugeisen. De kans op een volledig faillissement van FNG komt almaar dichterbij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20