‘La Voiture Noire’: duurste wagen ter wereld kost even veel als 250 Tesla’s

Op de Geneva Motor Show heeft de Franse autobouwer Bugatti, dochter van de Duitse groep Volkswagen, zijn La Voiture Noire voorgesteld. De auto is een uniek exemplaar. Hij werd gebouwd om de 110de verjaardag van het merk te vieren. De wagen is echter al verkocht. Een autoliefhebber betaalde voor het exemplaar een bedrag van 11 miljoen euro.

Daarmee is La Voiture Noire de duurste nieuwe wagen uit de autogeschiedenis. Hoewel Bugatti over de identiteit van de koper geen enkele informatie wenste te verstrekken, wijzen een aantal bronnen naar Ferdinand Piech, voormalig topman van Volkswagen.

57 SC Atlantic

Voor de prijs die Piech voor La Voiture Noire zou hebben betaald, had hij bij Tesla ook tweehonderdvijftig exemplaren van het Model S kunnen kopen. La Voiture Noire is uitgerust met een motor van acht liter en zestien cilinders. Ook de Bugatti Chiron was al van dezelfde krachtbron voorzien.

De auto kan een vermogen van 1.479 paardenkracht ontwikkelen. Het design van La Voiture Noire verwijst volgens de constructeur naar de iconische Type 57 SC Atlantic dat door Jean Bugatti, zoon van oprichter Ettore Bugatti, in de jaren dertig van de voorbije eeuw op de markt werd gebracht.

Van het Type 57 SC Atlantic zou Bugatti uiteindelijk slechts vier exemplaren bouwen. Een wagen is verloren gegaan. De andere exemplaren zijn de voorbije jaren op veilingen voor verscheidene tientallen miljoen euro verkocht. Inmiddels zou de waarde van het model al tot minstens 100 miljoen euro zijn opgelopen.

Erfgoed

Het koetswerk van de unieke hypercar is gebouwd uit koolstofvezels. “Met La Voiture Noire beschikt de bestuurder over een coupe met het comfort van een luxe limousine en de kracht van een supersportwagen,” betoogt Stephan Winkelmann, president van Bugatti. “Het model is een eerbetoon aan ons erfgoed. De auto brengt snelheid, technologie, luxe en esthetica op een nieuw niveau.”

De autobouwer voegt eraan toe dat de wagen over een integraal koetswerk beschikt. Er is geen enkel element dat de luchtstroom zou kunnen verstoren. Elk onderdeel van La Voiture Noire is manueel vervaardigd.

Ferdinand Piech zou een speciale band hebben met Bugatti. Hij voegde de Franse autobouwer immers ruim twintig jaar geleden aan de portfolio van de Volkswagen Group toe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20